Някои от най-богатите хора на планетата отделят сериозни средства за “лов на съкровища” в Гренландия.

Те се надяват, че ще открият критични метали под топящия се лед на самоуправляващата се провинция.

Ледниците на Исландия се топят с невиждана бързина вследствие на климатичните промени, което представлява уникален парадокс.

Минните компании и инвеститорите вярват, че под леда има съкровище от минерали и метали, които могат да задвижат зелената революция и да решат климатичната криза.

За първи път в историята топящият се лед направи възможно изследването на потенциални минни обекти, които иначе са затрупани от векове, пише Money Control.

Милиардери, като Бил Гейтс, Джеф Безос и Майкъл Блумбърг, подкрепят KoBold Metals и неговата мисия да намери критични минерали, които могат да се използват за захранване на милиони електрически превозни средства.

Търсим находище, което ще бъде първото или второто по големина най-значимо находище на никел и кобалт в света, казва Кърт Хаус, главен изпълнителен директор на KoBold Metals, пред CNN.

Базираната в Калифорния компания си партнира с Bluejay Mining за “лова на съкровища” в Гренландия.

Най-отдалечените места на ЗемятаНа другия край на света

Екип от 30 геолози, геофизици, пилоти, механици и готвачи в момента лагеруват на място, където се надяват да намерят редки и благородни метали. Те използват хеликоптери и дронове с предаватели, за да проучат подземната повърхност.

Използването на изкуствен интелект помага на екипа да анализира получените данни и да реши къде да копае. Големите надежди са сондирането да започне още следващото лято.

Климатичните промени провокират много тревоги и последствия. Те обаче са и възможност да бъдат направени нови проучвания, както и да се копае в Гренландия.

Повишаващото се търсене на електрически коли доведе до борба за никел, кобалт и литий, които се използват в производството на EV батерии.