Администрацията на американския президент Джо Байдън ще отпусне повече от 3 милиарда долара за изграждане на инфраструктура за производство на батерии за електрически превозни средства.

Това заявиха представители на Белия дом, цитирани от Ройтерс.

Средствата ще бъдат отпуснати от Министерството на енергетиката по инфраструктурния план на стойност 1 трилион долара, подписан миналата година от президента Джо Байдън.

Сред инициативите е и възможността за преработка на минерали за използване в батерии с голям капацитет и рециклирането на тези батерии.

Байдън иска половината от превозните средства, продавани в САЩ, да бъдат електрически до 2030 г. С постигането на тази цел той се надява да увеличи работните места в профсъюзите в ключови изборни щати, да попречи на китайската конкуренция на бързо развиващия се пазар и да намали променящите климата въглеродни емисии.

Администрацията в Белия дом също така позиционира мерките като стъпка за гарантиране на енергийна независимост и намаляване на дългосрочния инфлационен натиск, засилен от инвазията на Русия в Украйна.

„Докато сме изправени пред това покачване на цените на газа и петрола, предизвикано от Путин, е важно да се отбележи, че електрическите превозни средства ще бъдат по-евтини в дългосрочен план за американските семейства“, каза Мич Ландрио, координатор на инфраструктурата на Белия дом.

От Ford Motor приветстваха съобщението на държавната администрация.

Автомобилните производители се подготвят за дефицит на батерииНовият главен изпълнителен директор и президент на Volvo Cars прогнозира, че недостигът на батерии ще се превърне в ключов проблем за автомобилния сектор

„Тази инвестиция ще укрепи нашата вътрешна верига за доставки на батерии, ще създаде работни места и ще помогне на американските производители да се конкурират на световната сцена“, каза в официално изявление генералният съветник на Ford Стивън Кроли.

Държавното финансиране ще помогне за създаването и модернизирането на фабрики за батерии. Законът за инфраструктурата отпуска и милиарди долари за закупуване на електрически автобуси и инсталиране на зарядни устройства за електромобили.

Администрацията ще си сътрудничи и с местните производители, включително главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, изпълнителния директор на General Motors Мери Бара и изпълнителния директор на Ford Джим Фарли.

Държавата обаче няма да отпуска средства за разработване на нови мини за добив на литий, никел, кобалт и други минерали, необходими за производството на батерии.