Японците отново притежават най-влиятелния паспорт в света, позволяващ безвизов достъп до 193 държави, според Henley Passport Index за третото тримесечие на 2022 г.

Индексът се изчислява от глобалната инвестиционна компания Henley & Partners, като се базира на данни от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

За 17-а година проучването разглежда 199 паспорта и техния достъп до 227 дестинации, посочва T+L.

„Системата за оценяване на индекса е разработена, за да даде на потребителите нюансиран, практичен и надежден поглед върху силата на паспорта му“, се казва в доклада. „Всеки паспорт се точкува спрямо общия брой дестинации, до които притежателят му има достъп без виза.“

Точно след Япония по паспортна сила се нареждат други две азиатски страни - Сингапур и Южна Корея, получаващи второто място заради безпроблемен достъп до 192 държави. Те са следвани от поредица от европейски държави, като Германия и Испания (трети, 190) Финландия, Италия и Люксембург (четвърти, 189); Австрия, Дания, Холандия и Швеция (пети, 188) и Франция, Ирландия, Португалия и Обединеното кралство (шести, 187).

Казахстан - новата любима на руските милиардери, инфлуенсъри и предприемачиСамо за тримесечие над 200 000 руснаци са се ориентирали към съседната страна

САЩ са на седмо място, заедно с Белгия, Нова Зеландия, Норвегия и Швейцария, като всички притежатели на техни паспорти имат безвизов достъп до 186 държави.

Топ 10 завършват Австралия, Канада, Чехия, Гърция и Малта на осмо място със 185; Унгария на девето място със 183; и Литва, Полша и Словакия на 10-о място със 182.

Една забележителна промяна е тази при Обединените арабски емирства - в момента те заемат 15-то място с безвизов достъп до 176 страни, след като преди десетилетие са на 64 позиция със 106.

България е на 17-о място в класирането, което дели с Хърватия. Притежателите на паспорти на двете държави имат безвизов достъп до 173 страни по света.

„Последните резултати от Henley Passport Index са напомняне за човешкото желание за глобална свързаност, дори когато някои страни се движат към изолация и автаркия“, казва д-р Кристиан Х. Каелин - председател на компанията, изобретила индекса.

„Шокът от пандемията беше различен от всичко, което сме виждали през живота си, като възстановяването на нашите свободи на пътуване и вродения ни инстинкт да се движим и мигрираме ще отнеме време,“ допълва тя.