Тайната на успешната кариера е да търсите и намирате най-правилното решение на проблемите, които възникват.

"Без значение какви сътресения има в икономиката - пандемия, изкуствен интелект или изменение на климата - това, че сте изобретателен и адаптивен служител, ще ви направи незаменими."

Това е съветът на бившия президент на САЩ Барак Обама към младите служители, който той даде в подкаста "This Is Working" на LinkedIn News, цитиран от CNBC.

Това важи в особено силна степен за представителите на поколението Z, много от които са започнали кариерата си в сложна хибридна или дистанционна работна среда в разгара на пандемията.

"Най-важният съвет, който давам на младите хора, е просто да се научат как да правят нещата по правилния начин", обяснява Обама.

"Виждал съм на всички нива хора, които са много добри в решаването на проблеми, хора, които са много прецизни когато търсят причината защо нещо се е объркало или не може да се оправи, но това, което винаги ценя, без значение колко малък или голям е проблемът, е този, който казва: "Нека аз да се погрижа за това".

Барак Обама ходи на работа в първия трейлър от новия сериал на NetflixПремиерата на новата поредица е на 17 май

Бившият президент добавя, че ако на работното място демонстрирате нагласа "каквото и да е необходимо, аз мога да се справя", това ще ви помогне да изградите силна връзка с колегите и ръководителите си.

"Който и да ръководи организацията, той ще ви забележи, обещавам ви!", казва Обама.

В крайна сметка, най-добрият начин да изпъкнете на нова работа и да се позиционирате като ценен служител, е да се справите с "всичко, което ви е възложено", допълва Обама. "Хората винаги забелязват, когато в екипа има човек, който може да свърши всичко".

Бил Гейтс към дипломираните: Не сте мързеливци, ако се отпуснете малко5-те съвета, които милиардерът би искал да му дадат на дипломирането, които никога не е имал

Препоръката много напомня на кариерния съвет към студенти, който Бил Гейтс даде на церемония в Университета на Северна Аризона миналия месец.

"Стремете се към работа, която решава проблеми. Когато прекарвате дните си в нещо, което решава голям проблем, това ви зарежда с енергия да вършите най-добрата работа. Кара ви да сте по-креативни и дава на живота ви по-силно усещане за цел.", заяви основателят на Microsoft.