Ако допреди няколко години изкуствен интелект звучеше като нещо неясно от бъдещето или ни препращаше към едноименния филм на Стивън Спилбърг, днес това е технология, която буквално държим в ръцете си чрез мобилните приложения на телефона и използваме в широк спектър дейности - от писане на ученически домашни до животоспасяващи операции в медицината.

Какво обаче е бъдещето на изкуствения интелект?

CNN публикува мнението на Бил Гейтс – един от най-влиятелните технологични лидери на нашето съвремие и един от най-богатите хора на планетата, филантроп и съпредседател на фондация "Бил и Мелинда Гейтс".

Статията е адаптирана от писмото на Бил Гейтс "Година напред" и представя неговите собствени възгледи за AI, уточнява медията.

Вълнуващо и объркващо време

„Тази година за първи път използвах изкуствен интелект за работа, а не само като новост.

Подозирам, че същото важи и за много хора. В момента сме в началото на огромен технологичен преход.

Това е вълнуващо и объркващо време, изпълнено с несигурносткак изкуственият интелект ще се формира през следващите години - но все пак е по-ясно от всякога как изкуственият интелект може да се използва за подобряване на производителността и разширяване на достъпа до образование, грижи за психичното здраве и др.

Работата ми винаги се е основавала на една основна идея: иновациите са ключът към прогреса.

Ето защо създадох Microsoft. Затова преди повече от две десетилетия с Мелинда създадохме фондация "Гейтс". И затова животът по света се е подобрил толкова много през последния век.

Бил Гейтс начерта бъдещето: Никога повече няма да влизате в Google и AmazonСпоред него 50:50 е вероятността победител в областта на AI да бъде или стартъп, или технологичен гигант

От 2000 г. насам светът е намалил почти наполовина броя на децата, които умират преди да навършат пет години - и иновациите са една от основните причини за това.

Учените измислиха нови начини за производство на ваксини, които са по-бързи и по-евтини, но също толкова безопасни.

Те разработиха нови механизми за доставка, които работят в най-отдалечените места по света, което позволи да се обхванат повече деца и създадоха нови ваксини, които предпазват децата от смъртоносни заболявания като ротавирус.

Максимално въздействие в свят с ограничени ресурси

В свят с ограничени ресурси трябва да се намерят начини за постигане на максимално въздействие.

Иновациите са ключът към извличане на максимална полза от всеки похарчен долар. А изкуственият интелект е на път да ускори новите открития с темпо, което не сме виждали досега.

Едно от най-големите въздействия досега е върху създаването на нови лекарства.

Инструментите на изкуствения интелект могат значително да ускорят процеса на откриване на лекарства и някои компании вече работят по лекарства за рак, разработени по този начин.

Фондацията на Бил Гейтс финансира технология за ваксиниране с лепенкиТе се транспортират и прилагат по-лесно от традиционните инжекционни форми, особено в по-бедните страни

Ключов приоритет на фондация "Гейтс" в областта на AI е да гарантира, че тези инструменти се използват и за справяне със здравни проблеми като СПИН, туберкулоза и малария, които непропорционално засягат най-бедните в света.

Вярвам, че има огромен потенциал за използване на AI за подобряване на живота в страните с ниски и средни доходи.

Наскоро се срещнах с няколко новатори от развиващите се страни по време на пътуване до Сенегал. Те правят невероятни изследвания в областта на AI с намерението един ден те да бъдат от полза на хората в техните собствени общности.

Голяма част от тяхната работа е все още в най-ранните етапи на развитие, но тя подготвя почвата за огромен технологичен бум по-късно през това десетилетие.

Впечатляващо е да се види колко много творчество се влага в работата.

Екипите, с които се запознах, изследват как AI може да се бори с устойчиви на антибиотици патогени, да помага на хората да оценяват по-добре риска от ХИВ, да прави медицинската информация по-достъпна за здравните работници и др.

Бил Гейтс се пази от деменция с ежедневно следене на съня сиМилиардерът спи по минимум 7 часа на нощ и след това проверява

Поразен съм от начина, по който новаторите от развиващите се страни се опитват да се справят с някои от най-големите предизвикателства, пред които са изправени техните собствени общности.

Вижте тази ужасяваща статистика: На всеки две минути една жена умира при раждане или по време на бременност. Екип от Индия се надява да използва изкуствен интелект, за да подобри шансовете.

Големият езиков модел на ARMMAN един ден ще действа като копилот за здравните работници, които лекуват високорискови бременности. Той може да се използва както на английски, така и на телугу, а най-готиното е, че автоматично се адаптира към нивото на опит на човека, който го използва – независимо дали сте съвсем нова медицинска сестра или акушерка с десетилетия опит.

Лошите писатели стават по-добри; добрите – по-бързи. Защо ни е страх от AI?ChatGPT е на път да направи революция в икономиката. Зависи от нас как ще изглежда тя

Предстои ни дълъг път

Предстои дълъг път за проекти като тези.

Остават значителни пречки, като например как да се увеличат проектите, без да се жертва качеството и как да се осигури подходящ достъп, за да се гарантира, че те ще останат функционални във времето.

За да извлечем максимална полза от тях, трябва да се справим с някои от широките рискове, свързани с AI, включително как да предотвратим предубежденията и халюцинациите.

Халюцинациите се отнасят до случаите, когато системата на AI уверено изказва някакво твърдение, което просто не е вярно, което може да бъде катастрофално в медицински контекст.

AI плагиатство или какво се случва, когато Grok счупи кода на ChatGPTЛекотата, с която се създава съдържание чрез модели за обучение с изкуствен интелект, може да „отрови кладенеца“ на информация и да генерира

Въпреки че някои изследователи смятат, че халюцинациите са проблем, присъщ на технологията на AI, аз не съм съгласен.

Оптимист съм, че с течение на времето моделите на AI могат да бъдат научени да разграничават фактите от измислиците. OpenAI например върши обещаваща работа в тази насока. (Microsoft е основен инвеститор и партньор в OpenAI.)

Трябва също така да сме сигурни, че продуктите с изкуствен интелект са пригодени за хората, които ще ги използват.

Например, аз съм развълнуван от един образователен асистент, базиран на AI, наречен Somanasi.

ChatGPT в клас: Учителката, която въведе датските гимназии в бъдещетоБумът на ChatGPT подтиква преподавателка по английски да изготви проект за използване на чатбота в класната стая, вместо да го блокира

Образователните инструменти с изкуствен интелект са зашеметяващи, защото са съобразени с всеки отделен ученик, а Somanasi - което на суахили означава "учим заедно" - ще предостави тези предимства на учениците в Кения.

Той е разработен така, че да съответства на местната учебна програма, както и с оглед на културния контекст, така че да се чувства познат на учениците, които го използват.

"Вдъхновява ме фактът, че толкова много изследователи вече мислят за това как да внедрим нови технологии в страните с ниски и средни доходи.

Акселерация или унищожение: Най-опасният дебат за AI в Силициевата долинаAI е в центъра на огромно разделение между тези, които напълно приемат бързия темп на иновациите и онези, които искат той да се забави поради редица рискове

Умни инвестиции за по-справедлив свят

Ако направим умни инвестиции сега, AI може да направи света по-справедлив. Смятам, че в страни с високи доходи като САЩ остават 18-24 месеца до на използване на AI от населението като цяло. В африканските страни очаквам да видим подобно ниво на използване след около три години. Това все още е голяма разлика, но тя е много по-кратка от времето, което сме наблюдавали при други иновации.

Намаляването на това изоставане е от ключово значение за намаляване на неравенството по света.

Дори и в трудни времена, не мога да не се чувствам оптимист за бъдещето, когато мисля за това как AI може да се използва, за да достигнат променящите се технологии до хората, които се нуждаят от тях, по-бързо от всякога."