Бил Гейтс заяви, че се смята за по-уравновесен лидер от много свои колеги на върха на технологичния сектор.

Основателят на Microsoft спомена имената на Илон Мъск и Стив Джобс след като бе удостоен с наградата "Питър Г. Питърсън" за високи лидерски постижения от Икономическия клуб на Ню Йорк, съобщава BusinessInsider.

Модераторът на разговора попита Гейтс за уроците, които е научил при създаването на култура на иновациите по време на управлението си в Microsoft.

Милиардерът, който основава технологичната компания заедно с приятеля си от детството Пол Алън през 1975 г., заяви, че лидери като него трябва да се замислят колко "твърди" трябва да бъдат, когато ръководят иновативни компании.

"Всеки е различен. Илон е много настоятелен, може би прекалено много", каза Гейтс, визирайки Мъск и допълва същото за Джобс. "Мисля, че съм много готин в сравнение с тези момчета", добавя той със смях.

3 съвета за щастие и успех от човека, вярващ на физиката, а не на чувстватаНе е лесно да се възхищаваме на човека Мъск, но склонността му да мисли извън рамките и способността му да постига високи цели може би компенсират работната му етика

Джобс основава Apple през 1976 г. заедно със Стив Возняк, а Мъск е основател на SpaceX и Boring Company, както и съосновател на OpenAI и Neuralink. Той е основател и на Tesla, а миналата година си купи социалната платформа Twitter, която преименува на X.

Бил Гейтс има спорна история и с двамата.

С Джобс поддържат десетилетни отношения на симпатия и омраза, като няколко пъти се превръщат от съюзници в съперници и обратно. Техният дух на конкуренция често се смята за стимул за големи иновации в Microsoft и Apple през годините.

Искайте и ще ви се даде. Класически урок от Стив Джобс75 до 90%а от цялата помощ, която хората си оказват на работа, започва с отправяне на молба

След смъртта на Джобс през 2011 г. Гейтс заяви, че уважава основателя на Apple и е благодарен за конкуренцията им.

Отношенията му с Мъск са още по-бурни през последните години. Двамата публично се подиграват един на друг и често не са съгласни по всички въпроси - от космическите пътувания до изменението на климата.

През 2022 г. Гейтс заяви пред биографа на Мъск, Уолтър Айзъксън, че изпълнителният директор на Tesla е бил "супер зъл" към него. "Но той е супер зъл към толкова много хора, така че не можеш да го приемаш твърде лично", казва Гейтс пред Айзъксън.

8 неща за Илон Мъск от новата книга на биографа Уолтър АйзъксънМилиардерът има проблем с „вируса на будния ум“

В последното си интервю обаче, Гейтс призна, че за да успееш като иновативен лидер, се изисква "определена интензивност".

"През 20-те си години бях маниакално фокусиран върху Microsoft. Не вярвах в почивните дни или ваканциите".

Модераторът помоли Гейтс да потвърди градска легенда, разпространена през последните години, според която милиардерът е запомнил регистрационните номера на всички свои служители в началото на Microsoft, за да може да следи кой работил най-дълго.

"Това не бяха толкова много регистрационни номера. Имахме само няколкостотин служители", казва Гейтс, като привидно потвърждава тази история. "Все още мога да ви кажа кога са влизали и излизали", добавя той.