Светът вероятно ще надхвърли критичен температурен праг, за който учените отдавна предупреждават, че може да доведе до опасни и потенциално необратими последици за хората, дивата природа и екосистемите.

Това заяви пред CNBC съоснователят на Microsoft, който присъства на тазгодишната конференция на ООН за климата в Дубай.

Той обаче допълни, че се чувства "наполовина оптимист" по отношение на борбата с климатичните промени и усилията за предотвратяване на най-лошото, което може да сполети човечеството. Заяви, че според него има много окуражаващи решения, но те изискват необходимата подкрепа от политиците и бизнес лидерите.

"За щастие, постигнахме достатъчен напредък, така че няма да имаме екстремни случаи като затопляне с 4 градуса, но за съжаление вероятно дори ще пропуснем целта от 2 градуса. Така че адаптирането ще бъде наш приоритет", каза Гейтс.

"Сега трябва да се фокусираме върху това, което изглежда обещаващо и да го развием, да изградим пилотни инсталации, да докажем, че те работят. А това изисква правителствени политики, изисква големите корпорации да се включат. Така че, всички тези различни общности, които трябва да се обединят, са представени тук, в COP28.", допълни милиардерът.

Най-богатият 1% замърсява колкото 2/3 от световното население77 милиона души са отговорни за 16% от глобалните емисии

COP28 е най-голямата и най-важна годишна конференция на ООН за климата. Двуседмичната среща на върха започна в четвъртък, като се очаква на нея да присъстват над 160 световни лидери и около 70 000 делегати.

Форумът се счита за ключова възможност за ускоряване на действията за справяне с климатичната криза в момент, когато глобалните температури достигат рекордни стойности, а екстремните метеорологични явления засягат хората по целия свят, отбелязва CNBC.

"Знаете ли, мисля си как тук са се събрали 70 000 души и ми се струва – уау, толкова ли ни трябват? Но всъщност много от срещите тук ще се превърнат в мястото, където тези компании ще получат подкрепа и опит от по-големите, помощта на правителството и тези предприемачи ще се съберат заедно. И така, улесняването на скоростта на иновациите и скоростта на разширяването на мащаба, това е голямата ми надежда за COP28.", смята Бил Гейтс.

Запитан за критиките към конференции като COP28, за които някои смятат, че са само приказки без действия, Гейтс защити този формат като средство за подпомагане на напредъка по света. "Сътрудничеството между тези сектори се е подобрило много", коментира той.

От Бил Гейтс до папата – улавянето на CO2 от въздуха поляризира мнениятаДиректното улавяне на въглероден диоксид има своите привърженици, но предизвиква разногласия и е поставяна под съмнение от редица организации

"В много области не успяваме да постигнем целите си и идваме да си кажем: "Знаете ли как да наваксаме? Можем ли да се справим по-добре? Кои държави се справят най-добре? Има ли модели от тях?", обясни предприемачът.

"Това е изключително важен въпрос. Определено чашата е наполовина пълна. Не се движим толкова бързо, колкото ни се иска, но все пак, ако погледнем към иновациите, идеите обхващат всички области на емисиите. И има надежда, че много от тези чисти подходи с течение на времето няма да струват допълнително", добави Гейтс.

Милиардерът филантроп заяви, че разходите за слънчева електроенергия и батерии за електромобили са намалели.

"И така, същата тази магия на изобретяването и увеличаването на мащаба, ако я приложим по-широко... Имам надежда, че въпреки тези забавяния и невероятната сложност, посланието, което излиза от тези срещи, ще помогне за постигането на напредък", убеден е Гейтс.

Запитан как разсъждава за предизвикателствата пред бъдещите поколения в контекста на климатичната криза, той отговори:

"Има много невероятни неща, които се появяват благодарение на човешките иновации, по-добри лекарства, изкуствен интелект, който може да помогне на децата да се обучават по различни въпроси. В същото време, знаете, че имаме поляризация, имаме климатични промени и затова ситуацията е много динамична. Виждам много положителни неща, но трябва да дадем приоритет на избягването на негативите, защото искаме не само нашите деца, но и много следващи поколения да имат дори по-добър живот от нас."

Според Бил Гейтс, бъдещето е на соевата пържола. Какво ще се промени за насЗа ефективна борба с изменението на климата, е необходимо хората да са готови да се ангажират с нови идеи, пише Гейтс

През годините енергийният преход се превърна в бизнес за милиарди и движеща сила на световната икономика, а не просто в морален императив, пише в материал по темата и Politico. За Бил Гейтс – един от най-богатите хора в света, това са двата водещи мотива да присъства на COP28, отбелязва изданието.

От една страна, той ще е там в качеството на филантроп, който призовава правителствата да действат още по-бързо в полза на най-бедните хора в света, които ще бъдат най-силно засегнати от екстремните климатични условия, сушата и наводненията, предизвикани от изменението на климата.

От друга страна, Гейтс е инвеститор в Breakthrough Energy Ventures – инициативата, която придобива дялове в компании и технологии, за които милиардерът и неговите съветници смятат, че могат да допринесат значително за борбата с изменението на климата и да донесат печалба, допълва Politico.

От канала до кенчето: Стартъп на Бил Гейтс прави бира от отпадни водиВодите от 40-етажен жилищен комплекс се пречистват с

По-рано в личния си блог, Бил Гейтс публикува основните причини, поради които ще присъства на COP28 и посланията, които ще отправи на международния форум. Във всичките си речи, дискусии и срещи ще споделям едни и същи послания, отбелязва той и допълва: Ще присъствам заради:

1. Бумът на иновациите, свързани с климата, който започна по време на COP в Париж през 2015 г. и днес има повече причини за оптимизъм, отколкото повечето хора осъзнават.

2. Климатът, който все още е голямо предизвикателство и тъй като светът разполага с ограничени ресурси за борба с промените, трябва да се съсредоточим върху усилията, които ще спасят и подобрят живота на най-много хора.

3. Финансирането на повече иновации, които намаляват въглеродните емисии, като същевременно правят чистата енергия достъпна за всички, помагат на хората (особено в бедните страни) да оцелеят и да се развиват в един затоплящ се свят и продължават световния напредък в борбата с болестите и бедността.

Финансирах 2 млрд. долара за технологии за чиста енергия и планирам да финансирам още толкова през следващите няколко години. (Всички печалби от тези инвестиции ще върна на обществото с благотворителност). Вълнувам се, че ще мога да участвам в COP, да споделя оптимизма си за бъдещето и да говоря за това как можем да избегнем климатична катастрофа и да подобрим живота на хората днес и на следващите поколения, допълва Гейтс.