Ролята, която ядрената енергия трябва да играе в създаването на по-устойчиво бъдеще, отдавна предизвиква силни чувства - както сред привържениците, така и сред критиците на тази теза.

Темата, пише CNBC, ще бъде актуална и на срещата на върха COP28 в Дубай, която започва тази седмица, като вече има информация, че ще бъдат положени целенасочени усилия да се подкрепи сериозно увеличение на ядрения капацитет от сега до 2050 г.

От особен интерес за наблюдателите ще бъде събитието на министрите, наречено Atoms4NetZero, на 5 декември. То е организирано съвместно от Международната агенция за атомна енергия и председателството на COP28 и се очаква да завърши с „изявлението на МААЕ относно ядрената енергия", според уебсайта на COP28. В него се добавя, че това отразява "решаващата роля на ядрената енергия в прехода към нулево нетно потребление".

Парадокс на добрите намерения: В САЩ ще добиват чист водород с природен газКакъв е смисълът от финансиране на програма за борба с климатичните промени с федерални средства, ако в нея се използва природен газ – изкопаемо гориво?


През септември Световната ядрена асоциация споменава името Atoms4NetZero, когато обявява старта на инициатива, наречена Net Zero Nuclear, която цели да утрои ядрения капацитет на планетата до средата на века. В изявление, публикувано заедно с това съобщение, Рафаел Мариано Гроси, генерален директор на МААЕ, подчертава значението на предстоящата среща на върха за климата в това отношение:

"Въз основа на усилията, положени по време на COP 26 и COP 27, ядрената енергетика ще заема още по-значимо място на COP 28. Тъй като все повече държави разбират ролята, която ядрената енергия може да играе за постигането на целите за енергийна сигурност и декарбонизация, глобалната подкрепа за нея нараства".

Основен дебат

В знак на това колко поляризиращ може да бъде дебатът по темата, този месец лидерът на германския дясноцентристки Християндемократически съюз (ХДС) изразява съжаление, че страната му ще се откаже от ядрената енергия след затварянето на последните три централи през април 2023:

"Германското правителство взе решение, което според нас беше абсолютно погрешно, стратегическа грешка е да се откажем от ядрената енергетика", заявява Фридрих Мерц пред CNBC.

Енергийният преход е напът да изгони много компании от ГерманияЕдва 13% от организациите, анкетирани от DIHK, смятат, че той ще има положително въздействие


Мерц, чиято партия не участва в коалиционното правителство, ръководено от канцлера Олаф Шолц – е категоричен, че вместо да се съсредоточава само върху вятъра и слънцето, Германия трябва да използва "всички енергийни източници".

"Енергийното снабдяване - за тази страна, за нашата индустрия - е решаващо за конкурентоспособността", акцентира той.

Но високопоставени фигури в германското правителство не споделят мнението на Мерц.

"Постепенното спиране на ядрената енергия прави страната ни по-безопасна; в крайна сметка рисковете от ядрената енергия са неконтролируеми", посочва през април Щефи Лемке, федерален министър на околната среда и ядрената безопасност на Германия. "Сега сме изправени пред десетилетия, изпълнени с предизвикателства, преди да можем безопасно и отговорно да се справим с нашето ядрено наследство. Изключването на последните три атомни електроцентрали ще постави началото на нова ера в производството на енергия."

Мнението, че ядрената енергетика не е решение, се споделя и от екологични организации като "Грийнпийс".

Най-големите банки неглижират ядрената енергия в зелените си инвестиции Това се случва въпреки решението на ЕС от миналата година, с което тя беше определена като устойчива


"Ядрената енергия се рекламира като решение на енергийните ни проблеми, но в действителност изграждането на този тип централи е сложно и изключително скъпо. Освен това тя създава огромни количества опасни отпадъци. Възобновяемата енергия е по-евтина и може да бъде инсталирана бързо. Заедно със съхранението на батерии тя може да генерира необходимата ни енергия и да намали емисиите ни", се посочва в доклад на организацията, публикуван на нейния уебсайт.

Докато Германия - най-голямата икономика в Европа - се отказва от ядрената енергетика, други държави се стремят да разширят капацитета си. Сред тях е Обединеното кралство, което заявява, че иска да достави до 24 гигавата до 2050 г., и Швеция, която иска да построи нови реактори. Франция, основен играч в областта на ядрената енергетика, също планира да увеличи броя на реакторите си.

И, тъй като енергийните пазари все още са засегнати от сътресенията от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г., дискусиите за ядрената енергетика няма да изчезнат скоро.

"В условията на днешната глобална енергийна криза намаляването на зависимостта от вноса на изкопаеми горива се превърна в основен приоритет на енергийната сигурност", отбелязва Международната агенция по енергетика, разглеждана от мнозина като водещ авторитет в областта на енергийния преход. "Не по-малко важна е обаче климатичната криза: постигането на нулеви нетни емисии на парникови газове до средата на века изисква бърза и пълна декарбонизация на производството на електроенергия и топлинна енергия. Ядрената енергия, с около 413 гигавата (GW) мощности, работещи в 32 държави, допринася за постигането на двете цели, като предотвратява 1,5 гигатона (Gt) глобални емисии и 180 милиарда кубически метра глобално търсене на газ годишно."