Съединените щати и Филипините подписаха историческо споразумение, което ще позволи на Вашингтон да изнася ядрени технологии и материали за Манила.

Филипинската столица проучва възможностите за използване на ядрена енергия за намаляване на въглеродните емисии и повишаване на енергийната независимост, съобщава Reuters.

Споразумението 123 или „Споразумението за мирно ядрено сътрудничество" осигурява правната основа, която позволява на американските компании да изнасят ядрено гориво, реактори, оборудване и други специализирани материали за Филипините.

„Съединените щати ще могат да споделят оборудване и материали с Филипините, докато те работят за разработването на малки модулни реактори и друга гражданска инфраструктура за ядрена енергия", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на церемонията по подписването в рамките на срещата на върха на APEC в Сан Франциско.

САЩ полагат основа за национална мрежа за чист водород със 7 млрд. долараИнвестициите целят бързото разрастване на производството и употребата на чист водород

„Виждаме, че ядрената енергия ще стане част от енергийния микс на Филипините до 2032 г. и сме повече от щастливи да продължим по този път заедно със Съединените щати", заяви в речта си президентът Фердинанд Маркос младши.

"Ядрената енергия е една от областите, в които можем да покажем, че съюзът и партньорството между Филипините и САЩ наистина работят.", добави той.

За сделката, която ще позволи мирно прехвърляне на ядрени материали, оборудване и информация в съответствие с изискванията за неразпространение, е необходимо одобрението на Конгреса на САЩ, допълва Reuters.

САЩ имат 23 ядрени споразумения с други държави, включително Русия, Китай, Канада, Южна Корея, Обединеното кралство, Япония, Тайван, Турция, Украйна, Обединените арабски емирства и Виетнам.

Ядрена срещу възобновяема енергия – къде е ключът към устойчивото бъдеще?Към юли е отчетено най-високото количество ядрена електрическа мощност в процес на изграждане от 2015

Новото споразумение идва в момент, когато Филипините се стремят да се насочат към ядрената енергетика, разглеждайки я като алтернатива за базово захранване на фона на усилията за постепенно премахване на въглищните централи.

Страната се бори с предизвикателствата, свързани с нестабилните световни цени на петрола, сезонните прекъсвания на електрозахранването и високите цени на електроенергията, което подчертава спешната необходимост от повишаване на енергийната сигурност, информира Reuters.

По-рано президентът на Филипините заяви, че много бизнесмени са били възпрепятствани да инвестират в страната поради опасения, свързани с доставките на електроенергия и разходите за нея.