12-годишната сделка на Украйна за закупуване на уран от канадската компания Cameco, достатъчен за захранване на всички нейни ядрени реактори, дава право на всяка от страните да променя обема на продажбите с двугодишно предизвестие. Това съобщи украинската държавна енергийна компания Energoatom пред Reuters.

Необичайната гъвкавост на сделката, обявена през февруари, подробности за която не бяха съобщавани досега, отразява несигурността заради войната с Русия и подчертава високия залог и за двете страни.

Ползи и рискове

За Cameco рисковете са най-вече финансови.

За Украйна зависимостта от един-единствен доставчик оставя малко алтернативи за доставките на електроенергия.

"В сделката има много гъвкавост", заяви в интервю за Reuters главният изпълнителен директор на Energoatom Петро Котин. "Споразумението е до 2035 г., но две години преди доставката на уран ние трябва да им дадем индикация от какво ще имаме нужда, какъв обем уран ще ни е необходим.", обяснява той.


В Украйна гори най-голямата ядрена централа в ЕвропаЗа момента радиационната безопасност е

Преди нахлуването на Русия през февруари миналата година Украйна използваше руско гориво в ядрените си реактори, които произвеждаха 55% от електроенергията в страната. След инвазията тя прекрати покупките на руско гориво и се обърна към западни компании като Cameco.

Миналата година Cameco възобнови работата на най-голямата в света мина за висококачествен уран в Северен Саскачеван, тъй като продължилият повече от десетилетие спад в сектора отслабна, отчасти заради войната в Украйна и отчасти заради глобалните усилия за намаляване на въглеродните емисии.

Тъй като компанията увеличава производството за договора с Украйна, който е най-големият ѝ досега, залага и на спечелването на повече сделки от източноевропейски държави, които се опитват да намалят зависимостта си от руската енергия.

Акциите на Cameco, четвъртият по големина производител на уран в света, са поскъпнали с повече от 50% от 31 януари 2022 г., след като очакванията, че Русия ще започне пълномащабна инвазия, предизвикаха продължителна надпревара.

По силата на споразумението с Energoatom, което е на стойност най-малко 4 млрд. долара по текущи цени, Cameco ще доставя на Украйна уранов хексафлуорид в периода 2024-2035 г., което ще позволи на страната да прекрати зависимостта си от руско гориво.

Сделката предвижда доставка на деветте реактора под украински контрол, с опция за доставка на шест завзети реактора в югоизточната част на Запорожка област, ако Украйна си ги върне.

Идва ли ренесансът на ядрената енергетика? Могат ли АЕЦ отново да се конкурират с възобновяемите енергийни източници и природния газ?

Cameco, както и Energoatom, може да променя количеството на доставяния уран с двегодишно предизвестие.

Говорител на Energoatom заяви, че няма ограничения за това колко може да коригира доставките всяка от страните.

Двугодишният срок за неограничено коригиране на обемите предлага гъвкавост, която надхвърля обичайните корекции на договорите за уран от 5-15 % годишно, каза Ник Картър, изпълнителен вицепрезидент на UxC LLC, независима изследователска компания, фокусирана върху ядрения горивен цикъл.

За Cameco най-големият риск е, че Украйна, чиято енергийна мрежа и топлоелектрически генератори са военни цели след инвазията, може да се нуждае от по-малко уран, ако Русия завземе или повреди повече реактори. В такъв случай Cameco ще трябва да "намери склад за този материал, за който е сключен договор", каза Картър.

"Имаме достатъчно яснота и предварително уведомление относно годишните обеми, изисквани по договора, което осигурява гъвкавост да коригираме плановете си, включително за производство, ако обстоятелствата го изискват", заяви в изявление говорителят на Cameco Вероника Бейкър, като отказа да потвърди условията на сделката.

Отстъпки или скокове на цените?

Намирането на нови купувачи в кратък срок може да бъде скъпо.

Договорните цени на урана обикновено са по-високи от спот цените, което означава, че Cameco може да получи отстъпка, ако Украйна закупи по-малко уран поради последиците от войната, допълни Картър.

Ако пък цените се повишат през следващите 12 години, Cameco може да не успее да реализира пълни печалби от толкова много продукция, предназначена за Украйна, освен ако не намали тези продажби, добави Картър. Той очаква цените да продължат да растат през следващите две години.

"Мисля, че Cameco може да загуби повече от украинците, ако пазарната цена продължи да се покачва", заяви Картър.

Опасността от втори Чернобил расте. Какво се случва с АЕЦ Запорожие?Украинската АЕЦ

Energoatom ще купува урана на Cameco на цена, която се базира поравно на фиксирана и пазарна. Подобна договореност частично предпазва Energoatom от ценови скокове.

Рискът е, че Cameco може да реши да му продаде по-малко уран, за да може добивната компания да се възползва от по-високите цени на други места, но това изглежда малко вероятно, смята Картър.

За да се предпази от риска да разчита толкова много на един-единствен доставчик, Украйна се опитва да разшири вътрешната си ядрена индустрия.

Големите надежди

Въпреки че Украйна ще разчита на Cameco за уран, тя е сключила отделни сделки за по-нататъшна преработка.

Има договор с базираната в Обединеното кралство Urenco Group за обогатяване на урана от Cameco и с базираната в САЩ Westinghouse за производство на обогатения уран в гориво за реактори. Тези споразумения могат да осигурят енергийните нужди на Украйна, независимо колко дълго ще продължи войната.

Други държави, включително Полша и Чешката република, също се стремят да увеличат зависимостта си от реактори и горива, произведени в Запада.

"Съществува сериозен интерес сред много държави, които се стремят да пренастроят начина, по който да посрещнат бъдещите си енергийни нужди, включително в Източна Европа", казва Бейкър от Cameco.

През април Cameco подписа 10-годишен договор с Westinghouse - компанията за ядрени услуги, която тя и Brookfield Renewable Partners са в процес на закупуване - за доставка на реактори UF6 за единствената ядрена електроцентрала в България АЕЦ Козлодуй, припомня Reuters.

Уестингхаус ще проучва възможностите за алтернативно гориво за АЕЦ КозлодуйДоговорът поставя началото на втория етап от процеса по лицензиране на ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ Козлодуй

Канадският министър на природните ресурси Джонатан Уилкинсън заяви, че Канада трябва да играе "огромна роля" в световен мащаб.

Без да ги назовава поименно, той заяви, че е разговарял с европейски държави, които желаят да се откажат от руските реактори и гориво.

"Разполагаме с изобилие от уран", допълни Уилкинсън.