Южна Корея може да разшири подкрепата си за Украйна отвъд хуманитарната и икономическата помощ, ако нейното население бъде подложено на широкомащабно нападение. Това е заявил президентът на страната Юн Сук Йол, цитиран от Reuters.

Това е и първи сигнал от страна на Сеул за промяна в позицията му срещу въоръжаването на Украйна.

В интервю за информационната агенция преди държавното си посещение в САЩ следващата седмица Юн заявява, че правителството му проучва как да помогне за защитата и възстановяването на Украйна, точно както Южна Корея е получила международна помощ по време на Корейската война в периода 1950-53 г.

"Ако има ситуация, която международната общност не одобрява, като например всяко широкомащабно нападение срещу цивилни граждани, клане или сериозно нарушение на законите на войната, може да ни е трудно да останем само с хуманитарна и финансова подкрепа", казва Юн.

По този начин за първи път Сеул изразява готовност да предостави оръжие на Украйна, малко повече от година след като изключи възможността за подобна помощ.

Ключов съюзник на САЩ и основен производител на артилерийски боеприпаси, Южна Корея досега се опитваше да избягва прякото си протиовопоставяне с Москва, тъй като в Русия оперират множество местни компании.

Северна Корея изстреля балистична ракетаРакетата е била изстреляна в източна посока и вероятно е паднала извън японската изключителна икономическа зона
"Вярвам, че няма да има ограничения, свързани със степента на подкрепа за защита и възстановяване на страна, която е незаконно нападната както по силата на международното, така и на вътрешното право", казва Юн. "Като се имат предвид отношенията ни със страните, участващи във войната, и развитието на ситуацията на бойното поле, ще предприемем най-подходящите мерки."

Юн се очаква да посети Вашингтон следващата седмица за среща на върха с президента на САЩ Джо Байдън по повод 70-годишнината от създаването на съюза между двете държави, на която, по думите му, ще търси "осезаеми резултати" от усилията на съюзниците за подобряване на отговорите на променящите се заплахи от страна на Северна Корея. Пхенян засили военните си изпитания и миналата седмица изстреля първата си междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво.

Сеул, от своя страна, ще засили капацитета си за наблюдение, разузнаване и анализ на разузнавателна информация и ще разработи "свръхмощни оръжия", за да отблъсне заплахите на Севера, казва още Юн.

"Ако избухне ядрена война между Южна и Северна Корея, това вероятно няма да е проблем само между двете страни, а цялата Североизточна Азия ще се превърне в пепел. Това трябва да бъде предотвратено", категоричен е той пред информационната агенция.

На въпроса дали съюзниците предвиждат азиатска версия на групата за ядрено планиране на НАТО с участието на Япония, Юн отговоря, че те се фокусират върху двустранни мерки за засилване на обмена на информация, съвместно планиране на извънредни ситуации и съвместно изпълнение на плановете.

САЩ и Великобритания притискат Китай с ядрени подводници в Австралия Подводниците ще бъдат
През февруари Южна Корея и САЩ организираха мащабни учения, симулиращи ядрена атака от Северна Корея, като част от усилията на Сеул да играе по-голяма роля в ядрената политика на Вашингтон спрямо Севера.

"По отношение на отговора на мощна ядрена атака мисля, че трябва да се подготвят по-силни мерки от тези, които има НАТО. В този ред на мисли, няма голям проблем Япония да се присъедини, но тъй като САЩ и Южна Корея са напреднали в процеса, би било по-ефективно първо да създадем тази система сами", смята още Юн.

През последните седмици напрежението между Севера и Юга на Корейския полуостров се покачи, след като Пхенян заплаши с "по-практични и офанзивни" действия заради южнокорейско-американските учения и отказа да отговаря на междукорейските горещи телефонни линии.

Иначе, по отношение на китайско-американското съперничество, Юн е предпазлив, тъй като Китай е най-големият търговски партньор на Южна Корея, посочва в заключение Reuters.