Китай иска да предотврати възможността руско-украинската криза да излезе извън контрол. Диалогът и преговорите са единствените възможни начини да се реши конфликтът, се казва в документ, разпространен от китайското външно министерство, предаде Reuters.

Планът предвижда отменяне на западните санкции срещу Русия, въвеждането на мерки, с които да се гарантира сигурността на ядрените обекти в Украйна, отварянето на хуманитарни коридори за евакуация на цивилни и предприемането на действия за възобновяването на износа на зърно.


Франс Тимерманс: Повече подкрепа за Украйна значи по-бърз край на войнатаПутин няма да спечели тази война. Всъщност той вече я е загубил, коментира еврокомисарят

"Манталитетът на Студената война трябва да бъде изоставен. Сигурността на една страна не може да бъде гарантирана за сметка на сигурността на други страни, а регионалната сигурност не може да бъде гарантирана чрез укрепване или дори разширяване на военните блокове", се казва в документа.

"Конфликтът и войната не са от полза за никого. Всички страни трябва да останат разумни и да проявяват сдържаност, да избягват разпалването на огъня и да предотвратят влошаването на кризата или излизането ѝ извън контрол", пише още в документа.

Войната в Украйна навлезе във втората си година, без да се вижда нейния край на хоризонта, допълва Reuters. Общото събрание на ООН прие резолюция с призив Москва да изтегли силите си от Украйна, а по-късно днес лидерите на Г-7 ще се съберат, за да съгласуват предоставянето на допълнителна помощ на Киев.

WSJ: Китай подпомага войната на Русия в Украйна, показват търговски данниВъпреки международните санкции китайски държавни компании, работещи в сферата на отбраната, доставят стоки с двойна употреба на руски държавни компании

"Не трябва да се използват ядрени оръжия и да се водят ядрени войни. Ние се противопоставяме на разработването, използването на биологични и химически оръжия от който и да е държава при каквито и да било обстоятелства", заявява китайското външно министерство.


Проблемите не могат да се решат чрез едностранни санкции и максимален натиск, "те само създават нови проблеми", посочва още ведомството.

"Китай се противопоставя на едностранните санкции, които не са разрешени от Съвета за сигурност на ООН. Съответните държави трябва да спрат да злоупотребяват с едностранните санкции и "юрисдикцията на дългата ръка" срещу други страни", се казва още в документа.

Посланикът на ЕС в Китай Хорхе Толедо заяви, че документът с позицията на Китай не е предложение за мир, но ЕС ще го проучи. "Ако документът за позицията е положителен знак за Украйна, тогава това ще е положителен знак и за ЕС", обясни Толедо.

САЩ заклеймиха решението на Путин за New START като жалко и безотговорноРуският президент заяви днес, че Русия преустановява участието си в договора New START за контрол на ядрените оръжия

Вашингтон ще продължи да прави всичко по силите си, за да е "сигурно, че Украйна ще поучи това, от което се нуждае, за да постигне успех на бойното поле", заяви Съливан пред CNN.

Той допълни, че по-късно днес Г-7 ще обявят нови санкции, които ще засегнат и държави, които помагат на Москва, заобикаляйки санкциите срещу нея.

Относно искането на Киев за предоставяне на американски изтребители F-16, Съливан посочи, че въпросните самолети "не представляват въпрос, касаещ боевете в краткосрочен план".

"Изтребителите F-16 са въпрос, който засяга отбраната на Украйна в дългосрочна перспектива", каза Съливан.