Германският канцлер Олаф Шолц призова Китай да не изпраща оръжия, за да помага на Русия във войната ù срещу Украйна, а вместо това да окаже натиск върху Москва да изтегли войските си, предаде Reuters, цитирайки изказване на Шолц в реч пред германския парламент.

Китай се е въздържал от осъждане на руското нахлуване, смята федералният канцлер. Той обаче приветства усилията на Пекин за намаляване на ядреното напрежение.

"Моето послание към Пекин е ясно: използвайте влиянието си в Москва, за да призовете за изтегляне на руските войски", заяви Шолц в реч пред германския парламент. "И не доставяйте никакви оръжия на агресора Русия", настоя Шолц.

Според цитирани от Reuters източници САЩ проучват позициите на близките си съюзници към възможността за налагане на нови санкции срещу Китай, ако той предоставя военна подкрепа на Русия за войната ù в Украйна.

Вашингтон обмисля санкции срещу Китай заради намеса в Украйна През последните седмици Вашингтон и неговите съюзници обявиха, че Китай обмисля да предостави оръжия на Русия

Консултациите, които все още са в предварителен етап, имат за цел да съберат подкрепа от редица държави, особено страните от Г-7, за да се координира поддръжка за евентуални ограничителни мерки.

Китай издаде документ, призоваващ за всеобхватно прекратяване на огъня, но той беше посрещнат със скептицизъм на Запад.

Според Шолц би трябвало "Китай да обсъди своите идеи с основните заинтересовани страни – с украинците и с президента Зеленски".

Добре се справихме през зимата дори и без руските газови доставки

В обръщението си към Бундестага Шолц изрази увереност относно енергийните доставки през идната зима въпреки спрения внос на руски природен газ, предаде DPA, цитирана от БТА. "Добре се справихме през тази зима дори и без руските газови доставки. Преди това се говореше за студени домове, за принудително затваряне на цели индустрии, за спиране на производството, за "гореща есен" и за "зима на недоволството". Нищо от това не се сбъдна", заяви канцлерът и добави, че газовите хранилища в Германия са пълни над 70 процента. "Това са добри запаси, които ще ни подсигурят и за следващата зима", подчерта Шолц. "Правителството е единно", каза още канцлерът, коментирайки значителната финансова помощ, която Германия оказва на домакинствата и на бизнеса на фона на високите цени на енергийните продукти. Олаф Шолц акцентира и върху "скоростното" изграждане на терминали за внос на втечнен природен газ във Федералната република. Неговият коментар идва, след като Германия успя бързо да намери алтернативни източници на природен газ и да ограничи своята зависимост от руските енергийни доставки.

До 2030 г. 80% от електроенергията в Германия трябва да бъде произвеждана от възобновяеми източници, отбелязва DPA.