Едва 40% от американците одобряват начина, по който президентът Джо Байдън се справя с отношенията с Китай. Мнозинството от тях са обезпокоени от влиянието на Пекин, тъй като дневният ред на Белия дом започва все повече да се определя от глобалните съперничества.

Това показа социологическо проучване, извършено сред 1274 пълнолетни граждани на САЩ в периода 16-20 февруари от The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research.

Според допитването около 6 от всеки 10 души са сериозно обезпокоени от действията на Китай - втората по големина икономика в света след САЩ.

Байдън представи своята национална програма за развитие на инфраструктурата и компютърните чипове като част от по-широка конкуренция с Китай, като твърди, че бъдещето е заложено на карта.

От данъци за богати до свиване на дефицита - какво каза Байдън на САЩ Президентът фокусира речта си върху усилията за намаляване на цените на лекарствата и инвестициите в местно производство на чипове

Напрежението между двете страни се покачи, след като преди около две седмици правителствени служители на САЩ засякоха и свалиха китайски шпионски балон. Администрацията на Байдън запази митата върху вноса на стоки от Китай и ограничи продажбата на компютърни чипове в страната. Това разгневи китайските власти, които искат да стимулират по-бърз икономически растеж.


WSJ: Китай и Русия предизвикват световния ред, ръководен от САЩ Посещението на Байдън в Киев и речта на Путин показват, че двете страни са се вкопчили в дълга борба за Украйна, Пекин се кани да се намеси

Има и допълнителни опасения, свързани с това дали Китай ще подкрепи под някаква форма Русия във войната ѝ срещу Украйна.

Проучването показва, че безпокойството от заплахата, която Русия представлява за САЩ, е намаляло и че притесненията, свързани с Китай, са по-големи от тези около руската инвазия.

Миналата година приблизително еднакъв процент от анкетираните са посочили двете страни като първостепенна заплаха.