Кремъл предупреди, че може да конфискува още западни активи в отговор на чуждестранните действия срещу руски компании, след като преди това временно пое контрола върху такива, принадлежащи на финландската Fortum и германската Uniper.

Късно във вторник президентът Владимир Путин подписа указ за установяване на временен контрол върху руските активи на двете европейски държавни енергийни компании, посочва Reuters. Според информационната агенция от енергийната група Fortum са коментирали, че „разследват“ случая, а от Uniper, която е бивше дъщерно дружество на Fortum - че "разглеждат" този ход. Указът показва, че Москва вече е предприела действия срещу руското подразделение на Uniper – Unipro, и активите на Fortum, но Русия е дала да се разбере, че решението може да бъде отменено.

Москва реагира гневно на информацията, че страните от G7 обмислят почти пълна забрана на износа за Русия, като голяма част от тях се застъпват за много по-строги санкции, за да се ограничи способността на страната да воюва в Украйна.

Междувременно Европейският съюз разглежда възможността за използване на замразени руски активи за възстановяване на нападнатата държава. Като част от тази идея миналата година Германия национализира бивше подразделение на руския енергиен гигант Газпром, например.

"Приетият указ е отговор на агресивните действия на недружелюбни държави", заявява говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Reuters. "Тази инициатива отразява отношението на западните правителства към чуждестранните активи на руските компании".

G7 с остра позиция към Русия и Китай и фокус върху възобновяемата енергияВсяко използване на химически, биологични или ядрени оръжия от страна на Москва ще има тежки последици, предупреждават страните от групата


Указът на Путин не се занимава с въпроси, свързани със собствеността, и не лишава собствениците от техните активи. Защото външното управление е временно и означава само, че първоначалният собственик „вече няма право да взема управленски решения", продължава Песков и добавя: "Основната цел на указа е да се формира компенсационен фонд за евентуално прилагане на реципрочни мерки в отговор на незаконно отчуждаване на руски активи в чужбина."

Липса на яснота

Uniper притежава 83,73% от Unipro, която управлява пет електроцентрали с обща мощност над 11 гигавата в Русия и около 4300 служители.

Fortum пък е мажоритарна собственост на Финландия, която се присъедини към НАТО в началото на този месец. В коментар на решението на Хелзинки Москва обяви, че страната е допуснала опасна грешка.

Финландското външно министерство засега отказва да коментира как решението на Русия ще се отрази на отношенията между двете страни.

"Настоящото разбиране на Fortum е, че новият указ не засяга регистрираната собственост на активите и компаниите в Русия", се казва в изявление на компанията. "Въпреки това остава неясно как това се отразява например на руските операции на Fortum или на текущия процес на продажба".

Подразделението на Fortum в Русия притежава седем топлоелектрически централи в района на Урал и Западен Сибир, а също така и портфолио от вятърни и слънчеви електроцентрали, заедно с местни партньори. Балансовата стойност на тези активи възлиза на 1,7 млрд. евро към края на 2022 г.

И двете компании се опитват да излязат от Русия. През февруари Uniper оцени своя дял в Unipro на символичното 1 евро, за да може сделката по продажбата на подразделението да се осъществи със сигурност.

Петролният износ от Русия се върна до предвоенните нива, приходите - не Постъпленията все още са с 43% по-ниски от тези преди година, констатират от МАЕ


В постановлението се казва, че Русия трябва да предприеме спешни мерки в отговор на неуточнени действия от страна на САЩ и други държави, които според Кремъл са "неприятелски и противоречат на международното право". Акциите на двете дружества бяха поставени под временния контрол на Росимущество, федералната държавна агенция за собственост.

Държавната руска банка ВТБ също обяви в началото на тази седмица, че Русия трябва да обмисли възможността да поеме и управлява активите на чуждестранни компании като Fortum, като ги върне едва когато санкциите бъдат отменени. Преди това Fortum пък сигнализира за риск от експроприация, припомня още Reuters.

Продажбата на активи на инвеститори от "недружелюбни" държави - както Москва нарича тези, наложили санкции срещу Русия, изисква одобрение от правителствена комисия, а в някои случаи и лично от президента. Този ход на Москва създава нови главоболия за западните компании, които все още се опитват да се измъкнат от Русия. Друга пречка идва от факта, че изтеглянето на дяловете в ключови енергийни проекти и банкови институции вече става много по-трудно.

Wintershall Dea, която все още държи дялове в редица руски съвместни предприятия с Газпром, например нарича политиката на Москва "непредсказуема" и "ненадеждна".