След като почти всички опоненти на Кремъл вече са в затвора или в изгнание, а либералните печатни издания и правозащитните групи са принудени да прекратят дейността си, изглежда, че годините на репресии в Русия са постигнали целта си, пише в анализ по темата Reuters.

През последните три седмици руските служби за сигурност и съдилища преминаха на още по-високи нива в кампанията за унищожаване на предполагаеми врагове, шпиони и предатели, допълва агенцията.

Дръж врага близо (или зад решетките)

Задържането на репортера на WSJ Еван Гершкович на 29 март, е смразяващо предупреждение за малкото останали западни журналисти в Русия. За последен път Москва е задържала американски журналист за предполагаем шпионаж през 1986 г., когато страната е под съветско комунистическо управление.

В понеделник опозиционният политик Владимир Кара-Мурза беше вкаран в затвора за държавна измяна и разпространение на "невярна информация" за войната на Русия в Украйна. Неговата 25-годишна присъда е три пъти по-дълга от всички досегашни присъди, наложени за изказване срещу руската инвазия.

Задържаният репортер от WSJ е нарушил закона, заявиха от Кремъл

На следващия ден поддръжниците на Алексей Навални, най-изявеният критик на президента Владимир Путин, който излежава присъда от 11 години и половина за предполагаема измама и неуважение към съда, съобщиха, че той е бит от надзиратели и е изправен пред нови обвинения, предвиждащи още пет години за възпрепятстване на затворническите власти.

Кремъл заявява, че няма право да влияе върху решенията на съда и че лечението на Навални е от компетенцията на затворническата служба.

От средата на март парламентът на Русия разшири още повече цензурата върху информацията за въоръжените сили и гласува за удължаване на наказанието за държавна измяна до доживотен затвор вместо 20 години, както беше досега.

Бащата на руско момиченце, което нарисува антивоенна рисунка, беше осъден на две години затвор и задържан в съседна Беларус, когато се опита да избяга.

Тази седмица друг опозиционен политик, Иля Яшин, загуби обжалването срещу присъда от 8 години и половина за разпространение на "невярна информация" за въоръжените сили.

"Налице е преход към истински тоталитарен режим. Това се забелязваше още преди година и половина, но сега вече е в пълен мащаб", смята Николас Тензер, старши сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика и личен приятел на Кара-Мурза.

Заповед за арест

Тенденцията се ускори след 17 март, когато Международният наказателен съд обвини Путин във военни престъпления.

Заповедта за арест на Путин е доживотна, каза съдът в ХагаКитай призова съда да действа

Макар че Русия отхвърли това обвинение като юридически невалидно, тъй като не е член на Международния наказателен съд, заповедта подчерта факта, че Путин няма път назад - и следователно няма какво да губи, когато става въпрос за отношенията със Запада.

"Изглежда, че Путин наистина не се интересува от това какво мисли Западът... Той просто иска да продължи с репресиите и войната си", каза Тензер в телефонно интервю.

Мария Альохина, член на феминистката пънк група Pussy Riot, която прекара близо две години в руска наказателна колония заради протести срещу Кремъл, определи отношението към Навални и Кара-Мурза като "чист садизъм" от страна на Путин и властите.

"Те са във война и я губят. И са бесни. Отмъщават си от безсилие, от страх, от ярост, от комбинацията на всички тези неща. Не мисля, че в този смисъл те ще спрат", каза тя пред Reuters.

"Сигурно си мислите, че не може да бъде по-лошо, но може", допълва тя.

"Те го убиват"

Сред поддръжниците на Навални и Кара-Мурза - и двамата в лошо здравословно състояние, след опити за отравяне, цари страх, че сега може да не преживеят дългите присъди в затвора.

Миналата седмица съюзниците на Навални заявиха, че той е претърпял внезапна загуба на тегло и остри болки в стомаха, което ги е накарало да заподозрат нов опит за бавно отравяне.

"Убиват Навални в затвора", каза сътрудничката му Мария Певчих. Затворническата служба на Русия не отговори на молбата за коментар на Reuters.

Навални страда от мистериозно заболяване. Подозират, че е отровен в затвораЛекарите са му инжектирали лекарство, но са отказали да го информират какво е

Тензер заяви, че смъртта на Кара-Мурза или Навални ще предизвика възмущение и световни реакции, но Путин e наясно, че Западът не може да направи нищо повече в отговор, тъй като вече е наложил вълни от санкции на Москва и въоръжава нейния враг - Украйна.

Кремъл може да извлече краткосрочни ползи от отношението си както към Гершкович, така и към хвърлените в затвора руснаци. Скорошният опит показва, че американецът може да бъде разменен в рамките на размяна на затворници, след като делото му премине през съда, докато случаите на Навални и Кара-Мурза служат за неутрализиране на най-известните врагове на Путин и възпират други да говорят открито.

Но създаването на мощни символи или дори мъченици за опозицията може да крие и по-дългосрочни рискове.

Тишина, самота, лудост. Един от най-известните руски затвори отвътреЛефортово винаги е бил толкова специален и таен, че не е много сигурно кога точно е започнал да функционира

Позицията на Путин сега не е застрашена, но в историята не липсват примери за бивши политически затворници - от Вацлав Хавел в Чехословакия и Нелсън Мандела в Южна Африка до чилийката Мишел Бачелет - които заменят затвора с президентския пост.

"Всеки диктаторски режим вярва, че е непобедим, но въпреки това, в крайна сметка пада", заяви съпругата на Кара-Мурза Евгения след произнасянето на присъдата в понеделник.