В арабската пустиня, някъде в Дубай, се разработва подводницата на бъдещето. Мястото не е съвсем тематично, става дума само за пясък и никаква вода, но пък и изобретението не е сред типичните.

Името му е „Кронос“. И според украинеца Александър Кузнецов, който ръководи компанията разработчик Highland Systems – това изобретение може завинаги да промени начина на водене на морските битки, разказва Fast Company.

Ако традиционните подводници са бавно подвижните бомбардировачи на морето, „Кронос“ е стелт. Тя може да маневрира с висока скорост, да се промъква зад вражески кораби, да ги удря с торпедо и да ги обезврежда или дори потапя, използвайки мини. Конструирана е така, че да може да се спотайва на морското дъно като хищник и, разчитайки на уредите си, да усеща плячката.

Това, разбира се, звучи като реклама, но ако Кузнецов и екипът му са прави, тяхната подводница има шанс да отвори нова страница в историята на морските битки. Почти както дроновете промениха въздушните атаки. Засега експертите казват, че всички твърдения на разработчиците са възможни... на хартия.

Highland Systems

Концепцията на подводниците не се е променила особено от края на 19-век. Става дума за затворена тръба, способна да се движи с помощта на двигатели, да нанася удари и да осигурява достатъчно условия за живот на екипажа си. В днешно време машините са усъвършенствани и носят много по-голяма огнева мощ от тези през Втората световна война, но въпреки това принципът на действие е същият.

Конструирани да работят в дълбоки води, те са мощни и смъртоносни. Но са бавни – на една подводница от Втората световна война са ѝ били нужни около 30 секунди, за да се потопи напълно в случай на опасност. Днес на ядрена подводница същият процес ѝ отнема около пет минути.

Големината на днешните подводници си има своята цена. Те завиват и се обръщат трудно. Освен това им е нужен екипаж от около стотина души. Концпепцията на „Кронос“ е съвсем различна. Тази машина може да се управлява от един пилот и да превозва още осем души. Идеята е да се приближава възможно най-много до врага, да нанася удари с торпедо или мина и след това бързо да се оттегля.

Бъди новатор, или умри. Как AI ще реши бъдещите войни между великите силиАко необходимостта е майка на изобретението, войната е акушерката на иновациите, казва Ерик Шмид

Кузнецов е украинец, който се мести в Русия като дете. Там завършва образование, става инженер и получава докторска степен. Връща се в Украйна с идеята да работи над нов тип амфибия, но казва, че това не е възможно, защото родната му страна е оплетена от бюрокрация и няма как да си набавиш всички необходими компоненти. Затова се мести в арабските емирства, където всичко се намира, стига да имаш пари, както сам се посочва.

В пустинята решава да построи нов тип персонална подводница, която да се ползва за граждански цели – например обслужване на подводна инфраструктура като кабели или тръбопроводи. И да има лускозна версия за супербогатите, които не липсват в региона.

Това звучи като добър план, но тогава идва 24 февруари 2022 г. и Владимир Путин дава заповед за нахлуване в Украйна. Приоритетите се променят. Кузнецов започва работа върху „Кронос“ с цел да помогне на родината си. Казва, че моделът би бил подходящ при битките за надмощие в Черно море.

Това означава, че досегашните намерения за създаване на машина, която да глези милиардерите, рязко се милитаризират. Вместо първоначалната си идея, Кузнецов започва разработването на бойна подводница. Досега екипът е тествал 36 модела преди концепцията на 37-ия да бъде одобрена от самите тях.


Highland Systems

Кабината няма прозорци, а плоски екрани от „цифрово стъкло“, оборудвани с външни камери и термични сензори, които позволяват 360-градусов изглед на машината и около нея. Аеродинамичната форма увеличава възможностите за бързо придвижване, а електрическият двигател и технологията за избягване на сонари правят „Кронос“ перфектното оръжие, твърдят създателите му.

Машината може да се движи и в плитки, и в дълбоки води, маневрира свободно и при висока скорост. Това увеличава неимоверно шансовете да се избегне вражески удар с торпедо. „Кронос“ може да развие около 50 км в час, което е доста по-бързо от сегашните машини.

Основната функция на „Кронос“ би била обезвреждане, а не елиминиране на вражески плавателни съдове. Торпедата му не са достатъчно мощни за такава задача, но пък могат с лекота да нанесат сериозни щети и да извадят която и да е машина от строя за дълго време. След атаката „Кронос“ може бързо да се изтегли или потопи на морското дъно.


Трите оръжия, които объркаха плановете на Путин в Украйна Докато Украйна очаква самолети и ПВО от западните си съюзници, други оръжия вече доказаха възможностите си

Идеята за бърза и маневрена „подводница-стелт“, разбира се, не е нова. Твърди, че се Пентагонът от години работи по подобни проекти. В случая с украинския екип обаче насочването на усилията към тази концепция става внезапно и бързо дава резултати.

Първият им прототип дори е представен на военно изложение в Абу Даби през март. Има слухове, че експерти са го оглеждали невярващо и са питали как е възможно никоя голяма компания да не е разработила подобно нещо.

Според Кузнецов отговорът е много прост. Големите оръжейни компании приличат на ведомства, те са бавни и често неефективни организации. За одобрението и на най-малкия детайл е нужно съгласието на четирима-петима началници. А в неговата компания има седем инженери и решенията се вземат много бързо.


Highland Systems

Дали „Коронос“ ще бъде пусната в производство и взета на въоръжение от украинската армия е много рано да се каже. Подобни процеси традиционно отнемат години. Но от друга страна украинската армия вече доказа, че може да използва ефективно нови оръжия. Типичен пример в това отношения са турските дронове “Байрактар“.

С тях украинците успяха да нанесат страхотни поражения на руската армия и то почти без особени загуби. Това беше демонстрация, че ефективността е възможна и без да се харчат милиарди за сложни оръжейни системи.

Колко ще струва „Кронос“ също не се знае. Но създателите му уверяват, че цената ще е „абсурдно ниска“ на фона на други подобни машини. Но дори и новата подводница да се окаже ефективна, както твърдят разработчиците, и бъде приета на въоръжение, това не означава, че досега познатите машини ще изчезнат. Просто новият модел ще бъда използван за определен тип задачи.