Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" планира тази година да похарчи 8,6 млрд. долара – повече от всякога, тъй като след пандемията финансирането на здравеопазването в страните с най-ниски доходи се забавя.

Бюджетът за 2024 г., одобрен от управителния съвет на фондацията, е с 4% по-голям от миналогодишния и с 2 млрд. долара по-голям от този за 2021 г.

В изявление фондацията заяви, че глобалните бюджети за здравеопазване намаляват като цяло, а приносът за здравеопазването в страните с най-ниски доходи се забавя.

Фондация "Гейтс" вече е ключов финансиращ орган в областта на глобалното здравеопазване и се сблъсква с критики заради прекомерното си влияние, но миналата година главният изпълнителен директор Марк Сюзман заяви, че не може да се оттегли, докато другите не се активизират, като планира да изразходва 9 млрд. долара годишно до 2026 г.

Бил Гейтс се пази от деменция с ежедневно следене на съня сиМилиардерът спи по минимум 7 часа на нощ и след това проверява

"Не можем да говорим за бъдещето на човечеството, без да говорим за бъдещето на здравеопазването", заяви Бил Гейтс, който основа фондацията през 2000 г. заедно с тогавашната си съпруга Мелинда, която все още работи там след развода им, припомня Reuters.

Фондация "Гейтс" отдавна е насочила вниманието си към иновациите в здравеопазването, а новото финансиране има за цел отчасти да осигури достъп до повече нови технологии за най-уязвимите хора по света.

След извънредната ситуация, свързана с пандемията, през 2024 г. фондацията ще се върне към дългогодишните си приоритетни области за справяне с по-широките заплахи от инфекциозни заболявания и водещите причини за детската смъртност.

Гейтс заяви, че майките и бебетата, които умират само заради мястото, в което живеят, "не ми дават да спя".

Фондацията на Бил Гейтс финансира технология за ваксиниране с лепенкиТе се транспортират и прилагат по-лесно от традиционните инжекционни форми, особено в по-бедните страни

Той и други ръководители от фондацията ще представят здравни продукти, които могат да спасят милиони животи - от пластири за ваксини до ултразвуков инструмент с изкуствен интелект, по време на Световния форум в Давос.

Бил Гейтс ще говори и за потенциала на изкуствения интелект в здравеопазването в по-широк план по време на събитието, допълва Reuters.