Изкуственият интелект ще доведе до трансформация за живота на всички хора в следващите пет години, убеден е Бил Гейтс.

Предприемачът и технологичен лидер не е съгласен с прогнозата на Международния валутен фонд, че около 40% от работните места могат да бъдат засегнати от възхода на AI.

Според него, историята показва, че всяка нова технология се появява със страх и скептицизъм, но след това създава нови възможности.

"Както се случи с производителността на селското стопанство през 1900 г. Тогава хората си казваха: "Какво ще правим сега?" Всъщност, бяха създадени много нови неща, много нови категории работни места и сме много по-добре, отколкото когато всички се занимаваха със селскостопанска работа", обяснява Гейтс и уверява: "Сега ще бъде същото."

AI ще направи живота на всички по-лесен, заявява той в интервю за CNN, като конкретно посочва, че технологията ще помага на лекарите да обработват документите си, което е "част от работата, която те не харесват, а ние можем да я направим много ефективна".

Защо съм оптимист за бъдещето на AI: Възгледите на Бил Гейтс година напред„Тази година за първи път използвах изкуствен интелект за работа, а не само като новост. Подозирам, че същото важи и за много хора. В момента сме в началото на огромен технологичен преход

Тъй като няма нужда от "много нов хардуер", Гейтс смята, че достъпът до AI ще става през "телефона или компютъра, който вече имате, свързан с интернет връзката, която вече имате".

Той допълва, че подобренията с ChatGPT-4 на OpenAI са "драматични", тъй като той може "по същество да чете и пише", като по този начин е "почти като да имаш работник с бяла якичка, който да бъде учител, да дава здравни съвети, да помага при писането на код и при обаждания за техническа поддръжка".

Според Гейтс, включването на тази технология в образователния или медицинския сектор ще бъде "фантастично".

Microsoft има партньорство с OpenAI на стойност няколко милиарда долара, а Бил Гейтс остава водещ акционер в Microsoft, отбелязва CNN.

Сам Алтман: AI на човешко ниво идва и ще промени света не както си мислимАлтман се опита да смекчи опасенията на скептиците по отношение на AI за степента, в която технологията ще завладее обществото

"Целта на фондация "Гейтс" е да се увери, че забавянето между ползата за хората в бедните страни и достигането до богатите страни ще бъде много кратко", заяви Гейтс на Световния икономически форум в Давос. "В края на краищата недостигът на лекари и учители е много по-остър в Африка, отколкото на Запад.", подчерта той.

Според индекса на милиардерите на Bloomberg Бил Гейтс притежава 140 млрд. долара, което го прави четвъртия най-богат човек на Земята. Вероятно, той все още щеше да е най-богатият човек на планетата, ако не отделяше солидна част от състоянието си за благотворителност.

В интервюто си за CNN той допълни, че не се притеснява да загуби богатството си.

"Имам повече от достатъчно пари за собственото си потребление", обяснява Гейтс. "Налага се да слизам от списъка на най-богатите в света и ще бъда горд, когато отпадна съвсем", допълва милиардерът.

Бил Гейтс ще похарчи рекордна сума за здравеопазване тази годинаБюджетът за 2024 г., одобрен от управителния съвет на фондацията, е с 4% по-голям от миналогодишния и с 2 млрд. долара по-голям от този за 2021 г.

Съоснователят на Microsoft и бившата му съпруга Мелинда са обещали да дарят по-голямата част от богатството си на фондацията, която създадоха заедно преди 20 години. Двамата все още споделят и други филантропски начинания.

През 2022 г. Гейтс обяви намерението на фондацията да раздава по 9 млрд. долара годишно до 2026 г. и заяви, че заедно с партньори като Уорън Бъфет са раздали около 100 млрд. долара.

При темп от 9 млрд. долара годишно Гейтс предвижда, че ще раздаде всичките си пари след около 20 години, допълва CNN.