От Google Cloud на Alphabet обвиняват Microsoft в антиконкурентни практики в областта на изчислителните облаци и критикуват предстоящите сделки с няколко европейски доставчици на облачни услуги.

Според тях те не решават по-широките проблеми, свързани с условията за лицензиране.

В първи официален коментар от страна на Google Cloud относно Microsoft и нейните европейски облачни сделки вицепрезидентът Амит Завери заявява пред Reuters, че компанията е повдигнала въпроса пред антитръстовите агенции и е призовала регулатори на Европейския съюз да го разгледат по-отблизо.

В отговор Microsoft се позова на публикация в блога си от май миналата година, в която президентът на компанията Брад Смит заявява, че тя "има здравословна позиция номер две, когато става въпрос за облачни услуги, с малко над 20% пазарен дял от глобалните приходи".

"Ние сме ангажирани с Европейската общност за облачни услуги и с техния успех", коментира говорител на Microsoft пред Reuters.

Лондон даде зелена светлина на сделката Microsoft-Activision CMA определи, че сливането няма да доведе до значително намаляване на конкуренцията в областта на игралните конзоли
Между двата американски технологични гиганта съществува силно съперничество в бързо развиващия се бизнес с облачни изчисления, който възлиза на няколко милиарда долара, а Google изостава от пазарния лидер Amazon и Microsoft. Напоследък секторът е обект на по-засилен регулаторен контрол, включително в САЩ и Великобритания, поради доминиращата роля на няколко играчи и все по-критичното му значение, тъй като все повече компании прехвърлят услугите си към облачната инфраструктура.

Европейските сделки, които визира Google, са свързани с предложенията на Microsoft към няколко по-малки конкуренти да сключат сделки, в рамките на които технологичният гигант ще промени някои от практиките си, а те ще спрат да подават антитръстови жалби, посочва Reuters.

Този ход цели предотвратяване на разследвания на европейските антимонополни органи, които започнаха да излизат солено на големите технологични компании.

"Microsoft определено има много антиконкурентна позиция в облака. Те използват голяма част от господстващото си положение в локалния бизнес, както и Office 365 и Windows, за да обвържат Azure и останалите облачни услуги и да затруднят избора на клиентите", казва Завери в интервю за информационната агенция. "Когато разговаряме с много наши клиенти, те смятат, че много от тези практики на обвързване, както и начинът, по който се създават ценови и лицензионни ограничения, ги затрудняват да изберат други доставчици".

Според Завери индивидуалните сделки, сключени с няколко по-малки европейски доставчици на облачни услуги, са изгодни само за Microsoft.