„Не бъди зъл“ беше мотото на Google в продължение на години. То се промени на „Направи правилното“, когато технологичната компания стана дъщерно дружество на Alphabet през 2015 г.

Нито един от тези лозунги изглежда не е правдоподобен за палестински служители на Google, които смятат, че компанията нарушава собствения си етичен кодекс, като работи с правителството на Израел, пише Fortune.

Google и Amazon подписаха договор за 1,2 милиарда долара с израелското правителство през 2021 г., като целта на т.нар. проект Nimbus е да снабди институциите с облачни компютърни услуги, допълва изданието.

Тази седмица Google уволни 28 служители, 9 от които бяха арестувани за участие в мирен протест срещу договорa за облачни услуги на компанията с Израел. Не всички уволнени са участвали пряко в седящата демонстрация, според No Tech for Apartheid - групата, организирала протестите.

„Сундар Пичай и Томас Куриан печелят от геноцид“, пише No Tech for Apartheid в прессъобщение. „Не можем да разберем как тези мъже спят през нощта, докато тяхната технология е позволила 100 000 палестинци да бъдат убити, обявени за изчезнали или ранени през последните шест месеца от геноцида от страна на Израел – и броят им продължава да расте“, допълват от No Tech for Apartheid.

„Истината е ясна: Google се ужасява от нас“, се казва още в прессъобщението на групата, в което се добавя, че действията на компанията са в противоречие с предполагаемата „отворена култура“ на Google.

„Тези масови незаконни уволнения няма да ни спрат. Напротив, те само служат като допълнително гориво за растежа на това движение“, допълват членовете на No Tech for Apartheid. „Не се заблуждавайте, ние ще продължим да се организираме, докато компанията не се откаже от проекта Nimbus и не спре да захранва този геноцид.“

Що се отнася до самия проект, Google твърди в изявление, че работата по Nimbus „не е насочена към силно чувствителни, класифицирани или военни звена, свързани с оръжия или разузнавателни служби“. Пропалестинските служители на Google обаче посочват публикации от списание Time, които разкриват подробности от договора, показващи, че Google предоставя облачни услуги на Министерството на отбраната на Израел.

Говорител на Google казва пред Fortune, че „тези протести са част от дългогодишна кампания на група от организации и хора, които до голяма степен не работят в Google“. Според компанията „малък брой служители“ са причинили прекъсване и са нарушили фирмените политики, като „физически възпрепятстват работата на други служители и им пречат да получат достъп до съоръженията на компанията“. Google казва още, че правоприлагащите органи са били извикани, след като протестиращите служители не са напуснали след „множество настоявания“. Разследванията на 28-те служители са довели до тяхното отстраняване, казват още от Google. Компанията ще продължи да „предприема действия, ако е необходимо“.

No Tech for Apartheid обаче отхвърля твърденията на Google, включително по отношение на това, че повечето от недоволните служители не са били наети от Google, или че протестиращите са „осквернили собственост“ и са възпрепятствали други служители.

Активистите също така посочват, че „работниците имат право да знаят как се използва техният труд и да имат думата, за да гарантират, че технологията, която изграждат, не се използва с вредна цел“.

Междувременно полицията в Ню Йорк арестува 108 души в Колумбийския университет, които протестираха срещу войната Израел-Хамас, един ден след като президентът на университета Минуш Шафик даде показания пред Конгреса, предава The Wall Street Journal.

Шафик е поискала от полицейското управление на Ню Йорк в четвъртък да отстрани студентите, заявявайки, че лагерът на протестиращите представлява „явна опасност за функционирането на университета“. Протестът е започнал рано сутринта в сряда, събирайки над 100 студенти.

„Предприех тази изключителна стъпка, защото това са извънредни обстоятелства“, казва Шафик в изявление пред университетската общност. „Лицата, които създадоха протестния лагер, нарушиха дълъг списък от правила и политики.“

Арестите са извършени без инциденти, според изявление на кмета Ерик Адамс. Протестиращите са се предали на полицаите без съпротива, но служители на реда в Ню Йорк твърдят, че някои студенти са упражнили вербален тормоз върху тях.

„Много е тревожно. Когато протестирате, за да отправите послание за мир, не трябва да използвате подстрекателски коментари“, казва Адамс.

Протестът е организиран от коалиция от студентски групи, настояващи университетът да се освободи от финансовите си интереси към корпорации, свързани с Израел.

////

Войната в Газа раздели американските университети, които се борят да балансират правата на свободата на словото и да предпазват студентите от тормоз и заплахи за насилие. Колумбийския университет, подобно на много други топ образователни институции, е изправен пред натиск от възпитаници, които казват, че училището трябва да защитава по-добре еврейските студенти от антисемитизъм.

Палестинските застъпници от своя страна твърдят, че Колумбийския университет се е отнесъл към тях несправедливо и че университетите като цяло потискат правото им на свобода на словото, чрез което те изразяват гнева си от действията на Израел в Газа.

В есе, публикувано във вторник в The Wall Street Journal, президентът на Колумбийския университет Шафик описва предизвикателството, пред което са изправени работещите в образователната сфера, когато определят какви видове демонстрации трябва да бъдат разрешени.

При изслушването си пред пред Комисията по образованието в Камарата на представителите на САЩ Шафик каза на законодателите, че университетът не е бил подготвен за огнената буря, произтичаща от атаката на Хамас срещу Израел миналата есен, но прави всичко възможно, за да се изправи срещу антисемитизма в кампуса. Тя обяви, че професори, които са изразили антисемитски възгледи, няма да бъдат наемани от нейната администрация, предава WSJ.

Сред протестиращите студенти на Колумбийския университет е била Исра Хирси, дъщерята на депутата от Демократическата партия Илхан Омар - един от законодателите, призовали Шафик на изслушване ден преди протеста.

Ще стоим решително, докато исканията ни не бъдат изпълнени“, написа Хирси в X четвъртък, преди полицията да разбие лагера. Исканията включват „пълна амнистия за всички студенти, изправени пред репресии“, уточнява тя.

„Целта на политиките, които имаме във връзка с демонстрациите, е да подкрепят както правото на изразяване, така и безопасността и функционирането на нашия университет“, казва от своя страна президентът на Колумбийския университет.