Вследствие на нарастващите опасения за антисемитизъм, в кампуса на Харвардския университет над 1600 възпитаници отправиха строго предупреждение, в което заявяват, че ще спрат даренията си към университета, ако учебното заведение не предприеме по-решителни действия, съобщава CNN.

Асоциацията на еврейските възпитаници на Харвардския колеж (HCJAA) оглави кампанията, като събра подписи под отворено писмо, адресирано до президента на колежа Клодин Гей.

В писмото се подчертава необходимостта студентите да бъдат активно защитавани от антисемитски посегателства.

"Никога не сме си мислили, че в Харвардския университет ще ни се наложи да оспорваме тезата, че тероризмът срещу цивилни граждани изисква незабавно и недвусмислено осъждане", заявяват от HCJAA в писмото си.

"Никога не сме си мислили, че ще трябва да се борим за признаване на собствената ни човечност."

Създадена след нападенията на Хамас, HCJAA критикува първоначалната липса на реакция на университета, твърдейки, че тя изразява скрито одобрение от страна на администрацията. Президентът на Харвард, в отговор на писмото, подписано от 30 студентски групи, обяви създаването на консултативна група и потвърди ангажимента на институцията да защитава всички членове от тормоз, информира CNN.

Проф. Клаудия Голдин от Харвард получи Нобеловата награда за икономикаОтличието е за нейните разработки,

Макар да признават тези усилия, от HCJAA очертаха допълнителни стъпки, които искат да бъдат приложени.

Те включват задължително обучение против антисемитизъм за персонала и студентите, както и конкретни планове за осигуряване на защита на еврейските студенти и противодействие за разпространението на реч на омразата в кампуса.

Комисията също така предложи университетът да приеме определението за "антисемитизъм" на Международния алианс за възпоменание на Холокоста, което гласи:

"Антисемитизмът е определена представа за евреите, която може да се изрази в омраза към тях. Реторични и физически прояви на антисемитизма са насочени към еврейски или нееврейски лица, към тяхната собственост, към институции на еврейската общност и религиозни съоръжения."

Мъгла от антисемитизъм надвисва над Европа. Кой печели от товаОсновният инструмент за послания на омраза са социалните медии

Отзвукът се простира и извън рамките на възпитаниците, като милиардерът мениджър на хедж фондове Бил Акман призова за отстраняване на студенти от Харвардския университет и на редактора на "Harvard Law Review" след про-палестинска демонстрация в кампуса.

Инцидентът е свързан с тормоз върху студент евреин от състудентите му, което предизвика публично раздразнение от страна на множество бизнесмени, дарители на университета.

Тази седмица Белият дом подчерта сериозността на проблема, като предупреди висшите училища за потенциална загуба на федерално финансиране, ако не предприемат решителни мерки срещу антисемитизма както и ислямофобията.