Голям дарител на University of Pennsylvania (UPenn) оттегля безвъзмездна помощ в размер на 100 млн. долара.

Причината е изява на президента на университета Елизабет Магил в Конгреса, по време на която тя и други академици избегнаха въпросите за това как ще бъдат наказвани студентите, призоваващи към анти-еврейска реторика, съобщава BBC.

Във вторник Магил и ръководителите на Harvard и MIT Клодин Гей и Сали Корнблут бяха попитани от конгресмен Елиз Стефаник: "Призивите за геноцид над евреите нарушават ли кодекса за поведение на Вашия университет или правилата относно тормоза и малтретирането? Да или не?"

Тримата университетски ръководители не отговориха с "да" или "не", а казаха, че това зависи от "контекста". "Ако речта се превърне в действие, тогава може да бъде тормоз", отговoри Магил.

Отговорите на академиците предизвикаха широк обществен отзвук.
Нюйоркският сенатор демократ Кирстен Джилибранд нарече изявленията им "отвратителни".

Скот Бок, председател на Попечителския борд на Пенсилвания, е поискал Лиз Магил да подаде оставката си в рамките на няколко дни.

Дарителят Рос Стивънс заяви, че е "ужасен" от тяхната позиция.

С бронежилетка в кибуц: Мъск посети Израел след антисемитския скандалПосещението идва по време на пауза във военните действия с Хамас

В имейл, цитиран от BBC, Стивънс съобщава: "Имам ясни основания да анулирам дарените акции на университета на стойност 100 млн. долара в Stone Ridge поради поведението на президента Магил."

Дарението, под формата на дялове от дружеството Stone Ridge, е предоставено от Стивънс през 2017 г., за да помогне на Wharton - едно от най-престижните бизнес училища в света към университета - да създаде финансов иновационен център.

Сред възпитаниците на Wharton са бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, основателят на Tesla и SpaceX Илон Мъск и много други влиятелни имена в бизнеса и финансите.

Дарителят също така написа, че толерантният подход към лицата, агитиращи за насилие срещу евреите, "нарушава всички политики или правила, които забраняват тормоза и дискриминацията на религиозна основа.“

Антисемитизъм: Възпитаниците на Харвард поставят ултиматум за даренията сиТази седмица Белият дом предупреди висшите училища за загуба на финансиране, ако не предприемат мерки срещу антисемитизма.

В кампусите на американските колежи се наблюдават гневни протести в подкрепа на Палестина, откакто преди два месеца избухна войната между Израел и Хамас.

Министерството на образованието на САЩ започна разследване на много образователни институции във връзка с предполагаеми случаи на антисемитизъм и ислямофобия.