Изпълнителният отдел на Европейската комисия заяви, че при анализа на програмата за развитие на палестинците не са открити доказателства за средства, пренасочени към Хамас и че тя ще продължи незабавно.

"Прегледът не откри никакви признаци, че средства на ЕС са били пряко или косвено от полза за терористичната организация Хамас", заяви изпълнителният заместник-председател на Комисията Валдис Домбровскис.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поясни, че прегледът е бил необходим след нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври, информира Reuters.

"Този преглед потвърди, че съществуващите предпазни мерки са ефективни. В момента се работи по дизайна на бъдещата ни подкрепа за палестинците с оглед на променящата и все още развиваща се ситуация", каза тя.

Невидимите герои на Газа: Над 100 убити хуманитарни служители на ООНТова е най-смъртоносната статистика за членове на ООН в диапазон от месец

Разследването, което не разглеждаше спешната хуманитарна помощ, имаше за цел също така да установи дали парите са били използвани за подбуждане на омраза или антисемитизъм.

ЕС, в който членуват 27 държави, е най-големият доставчик на помощ за палестинците в света. Почти 1,2 милиарда евро (1,3 милиарда долара) са заделени за периода 2021-2024 г.

Този процес не задържа никакви плащания, тъй като за 2023 г. все още не са заделени средства за развитие. Представители на ЕС заявиха, че е нормално такива пари да се отпускат към края на всяка година.

До 75 млн. евро, предназначени за изграждане на инфраструктура, не могат да бъдат използвани поради боевете в Газа.

Част от тези пари - 25 млн. евро, вече са превърнати във фонд за спешна помощ, след като проектите са били изоставени поради разрушенията.

Задава ли се временно примирие в Газа?Според Washington Post двете страни са напът да се договорят за пускане на заложници срещу пауза в боевете

Комисията заяви, че е проверила над 100 проекта на обща стойност около 331 млн. евро.

88% от договорите в полза на палестинците са били одобрени, но са необходими подробности от някои неправителствени организации и техните партньори за начина, по който са обработени останалите 12%, добави Reuters.

Анализ на ABC News твърди че, държавите от ЕС са разделени в подхода си към Израел и Палестина, но войната в Газа затвърди тези различия.

Някои държави едностранно спряха помощта заради нападението, при което Хамас уби 1200 души в Израел и плени около 240.