Настоящата война в Газа се оказва най-смъртоносната от многобройните сблъсъци между Израел и “Хамас”, а историческите данни показват, че палестинците са тези, които плащат най-високата цена, пише в свой анализ CNBC.

Малко повече от месец след началото на последния военен сблъсък мащабът на смъртта и разрушенията в резултат на конфликта вече е безпрецедентен на много фронтове. След смъртоносните атаки на бойците на “Хамас” на 7 октомври Израел отвърна на удара, убивайки над 11 000 души, според управляваното от смятаната за терористична организация министерство на здравеопазването в Газа.

Цифрата вече надхвърля общия брой на убитите в резултат на конфликти с Израел палестинци през последните 15 години, сочат данни, събрани от Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA).

Израел също търпи огромни загуби, което мотивира анализаторите да посочат 7 октомври като "най-смъртоносния ден за евреите след Холокоста". Около 1200 души, предимно цивилни, бяха убити в рамките на един ден - това е почти четири пъти повече от общия брой на израелците, убити в конфликти с палестинците от 2008 г. насам, според данните на OCHA. Израел изчислява, че около 240 заложници, заловени през този ден, остават в неизвестност.

Защо тази война ще бъде различна от всичко, с което се е сблъсквал ИзраелПротиводействието на бунтовниците в градски условия идва със смъртоносни предизвикателства
Откакто еврейската държава се изтегли едностранно от ивицата Газа през 2005 г., между Израел и “Хамас” има пет големи военни конфликта. При всеки от тях - 2008 г., 2012 г., 2014 г., 2021 г. и сега, през 2023 г. - смъртните случаи в палестинските територии (Газа и Западния бряг) са били много повече от тези в Израел, показват още данните на ООН.

"Обикновено, година след година, броят на палестинските цивилни граждани, убити от израелските сили, надвишава няколко пъти броя на израелските цивилни граждани, убити от палестинците", казва пред CNBC Х. А. Хелър, специалист по изследвания на международната сигурност във Carnegie Endowment for International Peace.

Данните, събрани от медията, показват, че от 2008 г. насам в конфликти с Израел са били убити над 18 600 палестинци в Газа и окупирания Западен бряг. За сравнение, през същия период в Израел са убити около 1 500 души. От 2008 г. насам най-малко 183 500 палестинци са били ранени в резултат на конфликтите, докато в Израел са били ранени приблизително 11 700 души, сочат данните на ООН.

Асиметричен конфликт

Обяснявайки защо броят на жертвите е непропорционален, Хелър казва: "Израел разполага с някои от най-модерните военни средства в света, които е насочил към предимно цивилни райони в палестинските територии."

Защо Ливан и „Хизбула“ не искат ескалация на войната в ИзраелНа страната ѝ бяха необходими години, за да се възстанови след войната от 2006 г.
Системата за противовъздушна отбрана "Железен купол" на Израел се счита за един от най-ефективните инструменти в арсенала му. Министерството на отбраната на страната твърди, че тя успешно е прихванала 97% от всички палестински ракети, изстреляни по време на една от атаките миналата година. Системата е регистрирала 95,6% успеваемост по време на ракетна атака на палестинския "Ислямски джихад" през май.

"Палестинските бойни групи, дори всички взети заедно, не могат да се сравняват с подобен арсенал", казва Хелър.

"Това е асиметричен конфликт, в който Израел разполага с много по-разрушителни оръжия. Освен това ракетите на “Хамас” удрят предимно необитаеми райони, докато израелските се взривяват в гъсто населени квартали", обяснява и Пол Шам, професор по израелски изследвания в University of Maryland.

Ивицата Газа - парче земя, разположено на брега на Средиземно море, заема площ от около 140 кв. км между Израел и Египет. С 2,3 милиона души, живеещи там, тя е една от най-гъсто населените територии в света. В същото време в окупирания Западен бряг живеят около 3 млн. палестинци, а населението на Израел е около 9 млн. души.

“Хамас”, обявена за терористична организация от водещите световни сили, е фактическият управител на ивицата Газа от 2007 г., след като печели изборите там година по-рано. Оттогава не са провеждани такива.

Хамас не е терористична организация, заяви Ердоган и отказа визита в Израел Ердоган заяви, че Израел се е възползвал от добрите намерения на Турция
От ЦАХАЛ заявяват пред CNBC, че предприемат "осъществими предпазни мерки за намаляване на цивилните жертви", дори когато се насочват към представители на “Хамас”:

"Хамас” се е внедрил в гражданската инфраструктура и действа в цялата ивица Газа. А ние ще нанасяме удари по тях навсякъде, където е необходимо".

Даниел Байман, старши научен сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания, коментира, че големият брой жертви сред палестинците се дължи отчасти на това, че “Хамас” "разполага съвместно военни и граждански активи, което прави трудно прецизирането на ответните действия".

"След 16 години “Хамас” са напълно преплетени с всичко. Те контролират и всички обществени институции; дори учителите в детските градини са от "Хамас", посочват от ЦАХАЛ, като добавят, че бойната групировка използва палестинците като жив щит и е изградила обширна мрежа от подземни тунели - наречена "метрото на Газа" - под гъсто населени структури. Пример за подобно място е най-голямата болница в Газа, Ал-Шифа, където в момента намират убежище десетки хиляди разселени палестинци.

"Хамас” е организация от десетки хиляди души, с ръководство в и извън Газа", казва в заключение Хелър. "Израел няма капацитета да я унищожи, въпреки че ще наложи огромна гражданска цена на населението на Газа в опита си да го направи."

СЗО съобщава, че най-голямата болница в Газа вече не функционира
Израелският президент Исаак Херцог отрича твърденията, че техните военни сили са атакували най-голямата болница в Газа Ал-Шифа. Съобщения от лечебното заведение обаче твърдят за сериозен недостиг на електроенергия, храна и други необходими ресурси, което поражда опасения за благосъстоянието на хилядите палестинци, приели и търсещи убежище там. Първоначално Световната здравна организация съобщи за загуба на комуникация с контактите на Ал-Шифа поради продължаващите боеве, което е оставило персонала и пациентите в капан. По-късно д-р Тедрос Гебрейесус, ръководител на СЗО, възстановява контакта, но описа "ужасните" условия в болницата. Той спешно повтори призивите за прекратяване на огъня, като разкри, че "Ал-Шифа" е без електричество и вода от три дни. Днес СЗО обяви, че Ал-Шифа в град Газа "вече не функционира като болница" поради постоянния обстрел и бомбардировките в района. Ръководеното от Хамас министерство на здравеопазването на Газа съобщи, че в "Ал-Шифа" остават около 2300 души, а лекарите изразиха опасения, че 36 новородени, които се нуждаят от интензивно лечение, може да не оцелеят при тези критични обстоятелства, съобщава BBC.

Факторът AI в пропагандата и дезинформацията по време на войнаРолята на пропагандата и в двете страни на конфликта "Бях с тях преди малко. Сега те са изложени на риск, защото ги извадихме от инкубаторите. Увиваме ги във фолио и слагаме гореща вода до тях, за да можем да ги затоплим", каза директорът на медицинския център д-р Мухаммад Абу Салмия пред телевизия Al-Araby в неделя. Противно на съобщенията на лекарите и министерството на здравеопазването в Газа, Исаак Херцог настоява, че "всичко работи" в "Ал-Шифа". В интервю за Лаура Куенсберг от BBC той направи изненадващо твърдение, че по тялото на боец на Хамас в северната част на Газа е намерен екземпляр от Mein Kampf на Адолф Хитлер. Херцог твърди, че книгата, преведена на арабски език, е била открита в детска стая, превърната в "база за военни операции на Хамас". Според Херцог това откритие отразява тревожното придържане към антисемитската идеология на Хитлер в Хамас. В отговор на нарастващите международни призиви за прекратяване на огъня, включително от страна на френския президент Макрон, Херцог заяви правото на Израел да се защитава след нападенията от 7 октомври. Макар да признава смъртта на цивилни в Газа, той хвърля вината за трагедиите върху Хамас. Ситуацията в Ал-Шифа подчертава спешната необходимост от прекратяване на военните действия, за да се гарантира безопасността и благосъстоянието на цивилното население, попаднало под кръстосан огън.