Милиардерът Кен Грифин, който през годините е дарил повече от 500 милиона долара на Харвардския университет, спря даренията си заявявайки, че елитните училища произвеждат "мрънкащи снежинки".

Грифин, един от най-богатите хора в света, се присъединява към нарастващия списък на дарителите на Бръшляновата лига, които са решили да затворят чековите си книжки.

Грифин изрази дълбоко разочарование от състоянието на американските университети, включително от катастрофалните показания пред Конгреса на президентите на Харвард, Масачузетския технологичен институт (MIT) и Пенсилванския Университет (UPenn).

Основателят на хедж фонда Citadel, заяви, че вече не подкрепя висшето училище, но би искал това да се промени.

"Докато Харвард не изясни ясно, че ще възобнови ролята си на възпитател на млади американски мъже и жени, които да бъдат лидери, да решават проблеми, да се занимават с трудни въпроси, не съм заинтересован да подкрепям институцията", казва Грифин пред CNBC.

University of Pennsylvania загуби дарение от $100 млн. заради антисемитизъмВ кампусите на американските колежи се наблюдават гневни протести в подкрепа на Палестина

Противопоставянето на дарителите на училищата от Бръшляновата лига повдига въпроси за влиянието, което богатите хора имат върху образователните институции.

Само през април миналата година Грифин направи дарение на стойност 300 млн. долара на Факултета по изкуства и науки.

По това време милиардерът похвали Харвард като "велика институция" и приветства факултета за това, че е "ангажиран с развитието на идеи, които ще оформят бъдещето на човечеството, като същевременно предоставят важен поглед върху нашето минало".

През 2022 г. Citadel на Грифин отчита годишна печалба от 16 млрд. долара, което я направи най-успешният хедж фонд на всички времена, според LCH Investments.

В продължение на четири десетилетия той е дарил над 500 милиона долара.

Това включва вноска от 150 млн. долара за финансова помощ през 2014 г., която според университета държи рекорда за "най-голямото единично дарение за студентите".

Марк Кюбан е поредният, попаднал под прицела на Илон Мъск в XDEI се превръща във все по-спорна тема сред предприемачите и изпълнителните директори

Грифин, който е натрупал състояние, оценявано от Bloomberg на 37 млрд. долара, сега изразява значителна загриженост за посоката на развитие на елитните училища и политиките за многообразие, равенство и приобщаване (DEI).

"Дали елитните американски университети ще се върнат към корените на образованието на младите хора, за да бъдат бъдещите лидери на нашата страна, или ще продължат да бъдат изгубени в пустинята на микроагресиите и програмата за DEI, която няма реален край", казва той.

Социалните политики се превърнаха в проблемна точка в големите университети и в света на бизнеса, като някои твърдят, че те са отишли твърде далеч, отбелязва CNN.

Редица други големи дарители на Харвард спряха даренията си за училището, включително бившият милиардер на Victoria's Secret Лесли Уекснър и милиардерът Лен Блаватник, чиято семейна фондация е дарила на над 270 млн. долара.