Съоснователят на Pink Floyd Роджър Уотърс е отстранен компанията за музикални права Bertelsmann Music Group (BMG) заради подстрекателските си изказвания за Израел, Украйна и САЩ.

Антисемитските изказвания на Уотърс са вбесили бившите му колеги от групата, тъй като са отблъснали кандидати, заинтересовани да купят музикалния им каталог, за който се твърди, че струва над половин милиард долара, пише Variety.

Базираната в Берлин BMG подписа договор с 80-годишния Уотърс още през 2016 г. с план да създаде нова версия на албума от 1973 г. Dark Side of the Moon.

От началото на войната между Израел и Хамас Роджърс прави множество изказвания, които са смятани за антисемитски, подобно на предни негови коментари през последните години, пише Euronews.

Уотърс, дългогодишен поддръжник на Палестина и критик на Израел, категорично отрича тези обвинения, но миналата година предизвика скандал, след като облече униформа в "нацистки стил" на концерт в Берлин.

През април 2023 г. той печели съдебна битка по този повод, след като магистрати от Франкфурт нареждат на организаторите да отменят концерта му, обвинявайки го, че е "един от най-широко известните антисемити в света".

Уотърс обяснява, че пренебрежението му е към Израел, а не към юдаизма, като обвинява страната, че "злоупотребява с термина антисемитизъм, за да сплашва хора като мен и да ги кара да мълчат".

Администрацията на Байдън също се намеси в полемиката, като заяви, че изпълнението му в Германия е било антисемитско.

Президентът на Харвард се оттегли след обвинения, свързани с антисемитизъмГей е вторият президент на университет от Бръшляновата лига, който напуска поста си след изслушването в Конгреса на 5 декември

В разследване, проведено от Кампанията срещу антисемитизма (CAA) през 2023 г., са разпитани бивши колеги на Уотърс, които твърдят, че музикантът многократно е отправял обидни реплики към евреите.

CAA публикува и имейли от музиканта, в които той предлага надуваемо прасе, плаващо над концертите му, да бъде изписано с антисемитски лозунг.

В други съобщения от 2010 г. той разказва за плановете си да "бомбардира" публиката с конфети във формата на свастики, звезди на Давид, знаци на долара и други символи.

Pink Floyd издават първата си нова песен от 28 години в подкрепа на УкрайнаТова е първият студиен запис на Pink Floyd от 1994 година насам, когато излиза последният албум на групата

Уотърс заклейми президента Джо Байдън като "военнопрестъпник" по време на предаване по CNN и заяви, че той пряко "подхранва войната в Украйна".

През февруари миналата година, когато говори пред Съвета за сигурност на ООН, музикантът също осъди руската инвазия в Украйна като "незаконна", но и подчерта, че тя "не е била непровокирана".

"Затова и аз осъждам провокаторите по възможно най-категоричен начин", добави той.

Въпреки че изпълнителите често биват "отписвани" от звукозаписните си ангажименти, рядко се случва компания да прекрати издателски договор, отбелязва Variety.

Подобен пример са отменените договори на Кание Уест, който загуби мултимилионна сделка с Adidas заради антисемитски коментари през 2022 г.