Илон Мъск, който е обвиняван, че разпространява антисемитски настроения и конспиративни теории в своята платформа X, заяви, че има толкова много приятели евреи, че е "евреин по асоциация", добавяйки че е "наивен" по отношение на антисемитизма.

В понеделник Мъск, придружен от десния политически коментатор Бен Шапиро, посети Аушвиц - бившия нацистки лагер в Полша, където милиони евреи са били систематично избивани по време на Холокоста.

Европейската еврейска асоциация организира пътуването и по-късно в понеделник проведе конференция в близкия полски град Краков, съобщава Euronews.

В разговора между Мъск и Шапиро главният изпълнителен директор на Tesla е попитан от коментатора за "радикалното нарастване на антисемитската дейност".

Милиардерът заяви, че е "наивен" по този въпрос, защото "две трети" от приятелите му са евреи.

"Имам два пъти повече приятели евреи, отколкото приятели не-евреи", каза Мъск, разсмивайки Шапиро. "Аз съм като евреин по асоциация. Аз съм амбициозен да бъда евреин (aspirationally jewish). Така че си казах: За какво говорят хората с този антисемитизъм? Защото никога не го чувам по време на разговори или вечери. Това е абсурд - поне в моите приятелски кръгове".

След това Мъск обсъди това, което той нарече "митинги в подкрепа на Хамас" в "елитните колежански кампуси", като заяви, че студентите не трябва да "насърчават омразата".

Откакто придоби X и я превърна в своя версия на платформа за свобода на словото, той получава множество критики, че медията е дом за езика на омразата.

През септември Лигата за борба с поругаването (ADL) публикува доклад, в който проследява това, което нарича "вирулентен антисемитизъм" в X. В отговор на това Мъск заплаши да съди ADL и заяви, че организацията "фалшиво го обвинява, че е антисемит".

Лигата за кратко премахна рекламите си в X, но по-късно се върна, казвайки че ще работи с Мъск в мониторинга на речта на омразата.

Мъск се извини за антисемитския пост, но наруга напусналите X рекламодатели

През ноември най-богатият човек в света беше широко осъден, след като подкрепи публикация в X, която обвиняваше еврейските общности, че “прокарват омраза срещу белите хора, като същевременно използват расистки език срещу малцинствата".

Собственикът на платформата определи въпросния туит като "най-глупавия" си пост в социалните мрежи, поднасяйки извиненията си.

Публикацията, която упреква евреите, че масово въвеждат цветнокожи имигранти, се позовава на теорията за "голямата замяна", възприета от белите националисти, според която бялото население ще бъде подменено с други раси, коментира Euronews.