Предполагаемата история на Илон Мъск с наркотиците е широко обсъждана след като миналия уикенд The Wall Street Journal писа, че високопоставени фигури в компаниите на милиардера се тревожат, че той употребява кокаин, LSD, екстази и кетамин.

Мъск обаче не е единственият главен изпълнителен директор, за който се смята, че употребява наркотици, докато изпълнява работа, която много хора в света на бизнеса смятат за 24-часова отговорност. Макар че употребата на наркотици може да се разглежда като личен или психически проблем, тя е и въпрос, който основателно предизвиква загриженост у управителните съвети и акционерите.

В интервюта за Fortune експерти в областта на корпоративното управление предлагат прозрения за това кога нещата са отишли твърде далеч - и какво трябва да направят компаниите в отговор.

Като корпоративен ръководител Мъск често е изграждал образа на бунтар, който не спазва социалните норми - включително когато става въпрос за употреба на наркотици. През 2018 г. той се прочу с това, че пуши марихуана по време на подкаст с Джо Роган.

Илон Мъск заклейми публикацията на WSJ за наркотицитеОснователят на Tesla използва фраза, означаваща, че нещо или някой е напълно безполезен или няма никаква стойност

През същата година членове на борда на директорите на Tesla изразяват загриженост относно употребата на развлекателни субстанции, както и приспивателното Ambien от Мъск, според The New York Times.

По-рано през 2023 г. WSJ съобщи, че Мъск приема кетамин, а по-късно той призна в X, че има рецепта "за случаите, в които химията на мозъка ми става супер негативна".

Едночасов видеозапис от среща на персонала на SpaceX през 2017 г. показва странното поведение на Мъск, както наскоро писа WSJ, може да е било повлияно от наркотици. Милиардерът казва, че действията му, заснети във видеото, се дължат на липса на сън.

Илон Мъск и наркотиците, които тревожат борда на Tesla и SpaceXНякои ръководители и членове на борда се опасяват, че употребата на наркотици от милиардера - включително LSD, кокаин, екстази, гъби и кетамин - може да навреди на неговите компании

"Това е сериозно нещо, независимо как ще го погледнете. Ако на хора като Мъск им се плаща, за да бъдат главни изпълнителни директори 24 часа в денонощието, всичко, което значително влошава преценката им, е проблем", казва пред Fortune Чарлз Елсън, основател на Центъра за корпоративно управление Weinberg в Университета на Делауеър.

През 2022 г. около 25% от американците на 12 или повече години са употребили незаконни наркотици, според данни на Администрацията за злоупотреба с вещества и към Министерството на здравеопазването.

А най-богатият човек на света със сигурност не е първият високопоставен ръководител, който се е оказал в такава ситуация.

Лоши купонджии: 6 случая, в които партита на политици стигат твърде далечЛокдаунът покрай COVID извади на показ дивата страна на някои политици, а пък други са я имали още от преди

Одри Гелман, съосновател на The Wing, работно пространство за жени, което беше закрито през 2022 г., публично разказа за борбата си с пристрастяването към наркотици през 2019 г., припомня Business Insider.

Стив Мадън, американският дизайнер на обувки, подаде оставка като главен изпълнителен директор на Steve Madden Ltd. през 2001 г., а през следващата година беше осъден за манипулиране на акции, пране на пари и измама с ценни книжа.

Борбата му със злоупотребата на наркотици и алкохол е документирана във филма Maddman: The Steve Madden Story.

Опра Уинфри, популярната водеща и главен изпълнителен директор на Oprah Winfrey Network, разкри пристрастяването си към крек кокаин, докато е била пред екраните още през 70-те години на миналия век. Тя заяви, че е употребявала наркотици с бивш партньор, с когото се е срещала през това време.

"Бях по-пристрастена към приятеля си, отколкото към наркотиците", призна Уинфри в предаването Today през 2005 г.

Неудобната истина: Защо Опра призна, че отслабва с хапчета, а не с диетаАко армията от готвачи и треньори на Опра не е успяла да я върне в размер S без лекарства, може би е време да поставим под въпрос изстраданата американска мечта, че упоритият труд = успех

Лари Кудлоу е старши икономически съветник на президента Доналд Тръмп и директор на Националния икономически съвет на САЩ. Преди да започне да се занимава с политика, Кудлоу работи като телевизионен коментатор, както и за няколко инвестиционни банки на Уолстрийт.

През 1994 г. Кудлоу споделя пред NYT, че е напуснал работата си като главен изпълнителен директор на Bear Stearns, за да влезе в рехабилитационна клиника след години зависимост от алкохол и наркотици. Към днешна дата, той е трезвен от 23 години.

По следите на фентанила: Шоу програма за Америка ли е борбата с наркотицитеПрекъсването на потока от незаконен фентанил от Мексико е основен приоритет за администрацията на президента на САЩ Джо Байдън

Остин Гайдт, изпълнителен директор на Uber, имаше честта да удари звънеца при затварянето на Нюйоркската фондова борса, след като компанията за споделено пътуване стана публична.

Въпреки успешната си кариера в Uber, Гайдт се бори със зависимостта от наркотици още от 19-годишна възраст. Business Insider съобщава, че тя напуска колежа по-рано, за да отиде в рехабилитационна клиника, и се дипломира едва на 25 години.

"Имах пристрастяване към наркотиците. Бях на наистина тъмно място. Вече 10 години съм трезва", каза тя през 2015 г.

Секс, наркотици и електронни таблици. Кой лекува Уолстрийт от зависимостиСъстояния като депресия, тревожност и пристрастяване остават табу за много финансови компании

Макар че в много области на обществото употребата на наркотици все още е недопустима, веществата, променящи съзнанието, са сериозно разпространени в Силициевата долина и в сектора на стартъпите, където се работи на високи обороти. Според WSJ някои ръководители на технологични компании възхваляват ефекта на наркотици като кетамин и LSD като средство за преодоляване на бариерите в съзнанието.

Много експерти не са съгласни с това. Елсън от Weinberg определя твърдението, че употребата на наркотици или психеделици по някакъв начин ще направи един ръководител по-добър изпълнителен директор, като "свинщина".

"Всичко, което нарушава преценката и е потенциално фатално, е лоша новина - затова е незаконно. От компаниите и техните изпълнителни директори се очаква да спазват закона. Ако не го правят отношение, как биха го спазвали в други сфери? Няма законен начин да се защитава незаконната употреба на наркотици. Просто няма", казва той.

Това също така представлява очевиден двоен стандарт: Ако работник във фабрика на Tesla, открито употребява незаконни вещества по време на смяна, почти сигурно ще бъде уволнен, добавя Елсън.

3 съвета за щастие и успех от човека, вярващ на физиката, а не на чувстватаНе е лесно да се възхищаваме на човека Мъск, но склонността му да мисли извън рамките и способността му да постига високи цели може би компенсират работната му етика

Уилям Клепър, професор по мениджмънт в Columbia University, казва за Fortune, че е време бордът на Tesla да изпълни задълженията си към акционерите и да проведе с Мъск т.нар. Come to Jesus moment. Изразът обикновено се отнася за сериозна, откровена и често свързана с конфронтация среща, на която хората разглеждат и решават важни въпроси, конфликти или притеснения.

Освен това, пише Клепър, SpaceX е федерален изпълнител и трябва да спазва Закона за работните места без наркотици, който изисква периодични тестове. "Време е за твърдост в заседателната зала", добавя той.

Алекс Спиро, адвокатът на Мъск, заяви пред WSJ, че клиентът му "редовно и на случаен принцип се тества за наркотици в SpaceX и никога не е дал положителни резултати".

"Много малко вероятно е нещо да се промени в компаниите на Мъск. Той очаква, че управителните съвети на компаниите просто ще продължат да седят със скръстени ръце. За съжаление, те няма да направят нищо. Страхуват се да не бъдат обвинени, че се намесват в работата на един гений", казва Елсън.