Матю Пери е починал от острите ефекти на кетамина, според аутопсията на актьора от Приятели, публикувана в петък, съобщава The Wall Street Journal.

54-годишният актьор беше открит безжизнен в басейна в дома си в Pacific Palisades на 28 октомври.

„При високите нива на кетамин, открити в неговите кръвни проби, основните смъртоносни ефекти биха били както от сърдечно-съдова свръхстимулация, така и от респираторна депресия“, се казва в доклада от аутопсията на отдела по медицинска експертиза наг Лос Анджелис.

Удавяне, коронарна артериална болест и „ефекти на бупренорфин“ също са изиграли роля за неговата смърт, според аутопсията. Бупренорфинът е лекарство, което се използва за лечение на опиоидна зависимост, посочва WSJ.

Пери, който говореше открито за битката си със зависимостта, е бил трезвен от 19 месеца, се казва в доклада от аутопсията. Той е получавал инфузионна терапия с кетамин за депресия и тревожност, като последното му лечение е било около седмица и половина преди смъртта му, според доклада.

Мат Лебланк и Кортни Кокс почетоха Матю Пери със спомен в социалните мрежиПогребението на Матю Пери се състоя по-рано този месец, като него са присъствали всичките му колеги от

Кетаминът, анестетик, се използва в болници и клиники от десетилетия за обезболяване по време на операции, като има и халюциногенни свойства и се използва като наркотик.

Кетаминът и други вещества като псилоцибин и LSD станаха популярни сред някои технологични лидери и служители, които виждат психеделиците и подобни вещества като портал към бизнес пробиви, посочва WSJ.

Съвсем наскоро лекарството придоби популярност като лечение на психични проблеми, след като някои проучвания показаха, че може да помогне на пациенти с тежка депресия, посттравматично стресово разстройство и хронична болка. Някои компании започнаха да го предписват онлайн по време на Covid-19 пандемията.

Матю Пери печели $20 млн. годишно от „Приятели“. Кой ще ги наследи сегаИма три варианта за наследяване въз основа на законите в Калифорния, където актьорът живее до последно

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) не е одобрила кетамина за лечение на психични проблеми, но лекарите могат да го предписват за тази цел, тъй като лекарството е одобрено като анестетик, посочва WSJ. Подобен химикал, наречен ескетамин, е одобрен от FDA за пациенти с резистентна на лечение депресия под името Spravato.

FDA публикува предупредително писмо през октомври относно потенциалните рискове от комбиниранe на кетамин с други продукти с цел лечение на психични разстройства. Съображенията за безопасност включват повишаване на кръвното налягане, забавено дишане и проблеми с пикочните пътища.

Използването на кетамин без наблюдение от лекар може да изложи пациентите на риск, се казва в писмото на агенцията.

„Това е лечение, което спасява животи, но трябва да се направи с правилния пациент и на правилното място“, казва за WSJ д-р Лиза Хардинг, психиатър в Медицинския факултет на Йейл, която лекува пациенти с кетамин.

Ние сме семейство: Звездите от „Приятели“ нарушиха мълчанието за Матю Пери

В мемоарите си от 2022 г. Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing Матю Пери подробно описва част от цената на пристрастяването си, включително 15 престоя в рехабилитационен център, проблеми с дебелото черво и 7 милиона долара, за да живее „половината от живота си в трезвеност“.

Пери в крайна сметка стана посланик на битката с наркотичната зависимост и за известно време управляваше център за възстановяване от дома си в Малибу.

„Най-хубавото нещо за мен е, че ако някой дойде и ми каже „Не мога да спра да пия, ще ми помогнеш ли?“, аз мога да кажа „да“ и да го направя“, каза Пери в интервю, докато рекламира мемоарите си миналата година. „Когато умра, не искам Приятели да е първото нещо, което се споменава за мен. Искам това да е първото нещо, за което всички се сещат.“