Отиде си един от най-любимите на зрителите в цял свят актьори - Матю Пери, станал звезда с персонажа на остроумния Чандлър Бинг от най-гледаната американска телевизионна поредица "Приятели".

54-годишният актьор, който миналата година описа в мемоари десетилетната си битка с наркотиците, е починал в събота, съобщи Reuters.

Вестта за смъртта му беше потвърдена в изявление, публикувано от NBC, телевизионната мрежа, която излъчваше "Приятели" в продължение на 10 години, в платформата за социални медии X (Twitter).

"Той донесе толкова много радост на стотици милиони хора по света с перфектния си комедиен стил и остроумие. Наследството му ще продължи да живее за безброй поколения.", заявиха от NBC Entertainment.

Изданията Los Angeles Times и TMZ.com, които се позовават на неназовани източници от правоохранителните органи, съобщиха, че тялото на Пери е открито в джакузи. NBC News, позовавайки се на неназован представител на актьора и източник от правоохранителните органи, съобщи, че той е намерен мъртъв след очевидно удавяне в дома си в квартал Пасифик Палисейдс в Лос Анджелис.

Една от основните сюжетни линии включваше таен романс между Чандлър и Моника Гелър, героинята, изиграна от Кокс, за който останалите четирима приятели - Рейчъл, Джоуи, Фийби и Рос, разбират на различни етапи във времето. В крайна сметка, двойката признава пред всички любовта си и се жени.

Звездният състав на сериала се събра отново 17 години след финала за шумно рекламираното специално издание, което беше излъчено по HBO Max през 2021 г.

"Приятели" беше най-гледаната американска телевизионна програма в праймтайма. Всеки от актьорите е печелил по 1 милион долара на епизод в разгара на популярността на поредицата.

През по-голямата част от излъчването й, за зрителите остава скрита продължителната борба на Пери със зависимостта му към лекарства и алкохол, която той подробно описва в мемоарите си от 2022 г.

"Здравейте, казвам се Матю, макар че може би ме познавате под друго име. Приятелите ми ме наричат Мати. И би трябвало да съм мъртъв", пише Пери в началото на книгата.

В интервю за New York Times, публикувано през октомври 2022 г., той казва, че е чист от 18 месеца. "Вероятно съм похарчил 9 милиона долара или нещо подобно, опитвайки се да изтрезнея", споделя Пери.

Той разказва в книгата си, че се е наложило да го откарат до рехабилитационна клиника веднага след заснемането на епизода със сватбата на Чандлър и Моника.

Той признава, че все още не се е извинил лично на колегата си

След "Приятели" Пери се снима в още три телевизионни проекта, които не печелят толкова голям успех. В кариерата си той има гостувания или постоянни роли в други хитови телевизионни предавания, сред които "The West Wing", "Ally McBeal", "Scrubs" и "Beverly Hills, 90210". Филмовите му роли включват "Fools Rush In", "The Whole Nine Yards", "Almost Heroes" и "Three to Tango".

Роденият в Масачузетс актьор израства в Отава, след като майка му, канадска журналистка, работила като прессекретар на бившия министър-председател Пиер Трюдо, се развежда с бащата на Пери и се омъжва за канадски телевизионен водещ.

Синът на Трюдо и настоящ канадски премиер Джъстин Трюдо отдаде почит на приятеля си от детинство, като нарече смъртта на Пери "шокираща и тъжна". "Никога няма да забравя игрите в училищния двор и знам, че хората по света никога няма да забравят радостта, която той им донесе", написа Трюдо в X.