Зрителите от поколението Z приемат за отблъскващо показването на твърде много сексуални сцени в телевизионните предавания и филми.

Това са изводите от ново проучване, проведено от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Резултатите показват, че хората на възраст между 13 и 24 години предпочитат по-малко секс на екрана – както на малкия вкъщи, така и в киното.

Изследването е установило, че поколението Z проявява повишена склонност към сюжети, в центъра на които са добрите стари платонични отношения, а не откровени сексуални изживявания.

Повече от половината (51,5%) от 1500-те участници в проучването "Тийнейджъри пред екрана" признават, че предпочитат съдържание, посветено на приятелството между двама души.

Децата, славата и парите. Как са защитени малките звезди в социалните мрежиПроблемът с детския труд в социалните мрежи е много по-сериозен, отколкото изглежда

Въпреки популярността на изпълнени със секс продукции като Euphoria на HBO и Sex Education на Netflix, почти половината от анкетираните (47,5 %) смятат, че повечето предавания и филми могат да осъществят и без секс в сюжетите си.

Изследователите на проучването наричат тази развиваща се тенденция "nomance".

Те обясняват предпочитанията на поколението Z към целомъдрени забавления с желанието за по-здрави взаимоотношения между героите, което се е засилило след месеците на изолация по време на пандемията.

Тениската с надпис

"Младите хора изпитват липса на близки приятелства, отделяне от социума и усещане, че идентичността им на граждани в дигиталната ера е изместила чувството за принадлежност към реалния свят", обясняват изследователите Стефани Ривас-Лара и Хирал Котеча за резултатите от проучването.

Ана, 16-годишна участничка в проучването, предава чувствата си, заявявайки: "Когато в медиите има твърде много секс, аз и моите приятели се чувстваме неудобно".

"Много е неловки за мен и приятелите ми", допълва 20-годишният Джоузеф, друг респондент.

Резултатите от проучването отразяват широката критика, която получи горещо обсъжданото шоу на HBO The Idol заради голите сцени с откровено сексуално съдържание.

Сериалът се сблъска с обвинения, че представя теми, свързани с "фантазия за изнасилване" и "порно с мъчения", отбелязва Euronews.

"Не че младите хора не се интересуват от телевизия, филми и друг вид продукции със сексуално съдържание. Те просто искат да видят повече и различни видове взаимоотношения.", обяснява Ялда Улс от Калифорнийския университет.

Джейми Дорнан от Актьорът може да се похвали с 15 милиона в сметката си

Тенденцията nomance се вписва и в други проучвания, показващи спад в сексуалната активност на поколението Z.

Проучване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) от 2021 г. съобщава, че само 30% от тийнейджърите са имали сексуална активност, което е значителен спад спрямо 38% през 2019 г. и над 50 % през предходните десетилетия.

Този спад представлява най-голямото регистрирано понижение в историята на проучването, което се провежда на всеки две години от 1990 г. насам и в което участват над 17 000 подрастващи.

Катлийн Етиър, директор на отдела за здраве на подрастващите и училищата към CDC, смята, че спадът може да е нещо положително, ако отразява повече млади хора, които вземат здравословни решения за отлагане на секса и намаляване на броя на партньорите си.

"Но това, което ме притеснява, е, че това е потенциално отражение на социалната изолация", допълва експертът.