Хората, живеещи в Антверпен, са на върха на таблицата по консумация на кокаин в Европа.

Това показва анализ, публикуван в сряда от Агенцията на ЕС по наркотиците (EMCDDA) и групата SCORE, която прави оценка на отпадъчни води от около 54 милиона души миналата година в над 100 европейски града.

„Сигурни сме 100 процента, че стойностите се дължат на употреба, а не на изхвърляне, например от наркодилър или нещо подобно“, казва за Politico Жоао Матиас, научен анализатор на EMCDDA, отговарящ за работата по отпадъчните води.

Това се дължи на начина, по който кокаинът се обработва в тялото, като анализаторите избират конкретно вещество във водите, което показва, че наркотикът действително е бил консумиран.

От 2018 г. има рязка възходяща тенденция при употребата на кокаин във втория по големина град в Белгия и важен търговски център, прекъсната само от лек спад през 2020 г. През последните две години дневната употреба на кокаин в града се е увеличила повече от два пъти.

Със средно 2381 милиграма на 1000 души на ден, Антверпен рязко изпреварва следващите два града с най-голяма употреба: Тарагона с 1610 мг и Амстердам с 1142 мг.

На Амстердам му писна от купонясващи туристи и има ново послание към тяхЕдна от най-популярните европейски дестинации предприема стъпки, за да обезсърчи посетителите, които се интересуват от канабиса и квартала на червените фенери

Миналата година белгийските власти заловиха рекордните 110 тона кокаин на пристанището на града, припомня Politico. Оттогава властите обявиха планове да увеличат набирането на персонал и да купят ново оборудване за сканиране.

Изглежда, че където има предлагане, има и търсене. Употребата на кокаин нараства в близките градове, сред които Амстердам (с 29% между 2021 и 2022 г.), Брюксел (с 28%), Утрехт (с 23%) и Айндховен (с 14%).

В допълнение към кокаина, анализът проследява остатъци в отпадъчните води от амфетамин, метамфетамин, MDMA (екстази), кетамин и канабис в градове в цяла Европа, предоставяйки моментна снимка на потока от незаконни наркотици.

„Анализът на отпадъчните води ни дава все по-голяма представа за динамиката на употребата и предлагането на наркотици, казва директорът на EMCDDA Алексис Гусдил в изявление и допълва, че този подход помага за изготвянето на програми, свързани с общественото здраве.

Анализът на отпадъчните води получи голямо внимание по време на пандемията от COVID-19, оказвайки се полезен метод за проследяване на разпространението на коронавируса и неговите варианти.