За радост не всички градове в света са толкова недружелюбни към колоездачите колкото София.

Изобщо у нас всичко, което не е на четири гуми и с дизелов двигател на над 20 години, се приема за лоша алтернатива. Дори ходенето не е на почит - в противен случай тротоарите нямаше да изглеждат като след бомбардировка.

В други части на света обаче карането на колело, тротинетка или просто придвижването пеша имат различно значение.

Затова са осигурени максимално добри условия. Това е списъкът на CNN с 10-те най-добри дестинации, които може да се обиколят с колело от туристи.

Антверпен, Белгия

Антверпен е известен по целия свят с търговията с диаманти. Освен с тях обаче градът може да се похвали със запазени прекрасни стари сгради, с дълга пешеходна зона и впечатляваща гара.

Unsplash

Но в Антверпен има и условия за бърза туристическа обиколка на колело, по време на която може да видите музеи, обновената сграда на пристанището и да минете по станалия вече известен мост ParkBridge. Той е само за пешеходци и колоездачи. Говорим за съоръжение с дължина близо 70 метра, ширина 10 метра и тегло от 170 тона.

Естествено, в Антверпен се предлагат велосипеди под наем. Вижте опциите тук.

Берн, Швейцария

Да разгледаш столицата на Швейцария, карайки колело, не е никак лоша идея. Още повече, когато има условия за това. В Берн е изграден специален колоездачен маршрут покрай квартала с музеите.


Unsplash

Има и друга опция – 60 километра, по време на които минавате през един от най-красивите паркове – Розовата градина. Престъпление е да не си направиш селфи там.

След това маршрутът минава покрай катедралата на Берн преди да се насочи към по-малките населени места около града.

Опциите за наемане на колело в Берн са тук.

Копенхаген, Дания

В Дания има дългогодишна култура на колоездене. Достатъчно показателно, че според статистиката около 70% от живеещите там притежават велосипед и карат. Почти половината пътувания (45%) в столицата Копенхаген са на две гуми.

Първата велоалея в Дания е построена преди повече от век – през 1892 г. Днес в Копенхаген има почти 400 километра маршрути за велосипеди. На много места колоездачите споделят пътя с шофьорите, но заради толерантността инциденти няма.

Unsplash

Затова не е изненада, че за един турист не би било трудно да опознае града въртейки педали. За любителите на архитектурата има специален 22-километров маршрут покрай иновативните сгради на известния архитект Бярк Ингелс.

Пристанищният маршрут е 13 километра все по крайбрежието.

Има и алея от центъра на града до известния парк Тиволи. Но в него с колело не пускат, така че ще трябва да го оставите.

Опциите за наем на велосипеди в Копенхаген са тук.

И още един бонус – Копенхаген е предимно равен, така че няма да се катерите по баири с колело.

Лайпциг, Германия

В глобалната класация на градове, достъпни за колоездене Global Bicycle Cities Index, могат да се намерят доста германски.

Лайпциг е един от тях. Освен, че е родното място на композитора Йохан Себастиян Бах градът е известен и с развитата си велосипедна мрежа.


Unsplash

През 1990 г. Лайпциг има около 90 километра велолаеи. Днес те са над 400 километра.

Туристите могат да стигнат безпроблемно точно до най-известната църква в града „Св. Николай“, тясно свързана с великия композитор, автор на музиката, изпълнявана там по негово време. Лайпциг предлага и т.нар. музикална обиколка на колело, т.е. марушрут, свързан с класическата музика.

Опциите за наемане на велосипед може да видите тук.

Мелбърн, Австралия

Красотата на Мелбърн, ресторантите и местата за култура са лесно достъпни с колело. Там са изградени над 135 километра велоалеи, но има и извънградски маршрути.

Unsplash

Една от най-популярните обиколки е почти околовръст на жилищните зони на източната и северната част на града. Това са общо 29 километра. Друг известен маршрут е този по река Яра, който в продължение на над 30 километра предлага страхотни крайбрежни гледки. Каските за колоездачи са задължителни в Мелбърн.

Повече за правилата и наемането може да прочетете тук.

Монреал, Канада

В този град приемат колезденето сериозно. Инвестициите в изграждането на инфраструктура започват през 80-те години на миналия век, за да се стигне днес до стотици километри маршрути. През следващите години градските власти планират поне още 200 километра велоалеи.


Unsplash

Туристите могат да обиколят на колело шестте парка на Монреал. На разположение е маршрутът по канала Lachine, минаващ през най-модерните квартали. Има и специална алея (REV), преминаваща през натоварените откъм трафик части на града без колоездачите да пресичат пътя на автомобилите.

Опциите за наем на колело в Монреал са тук.

Сан Франциско, Калифорния

Вярно е, че щатската култура предполага придвижване почти винаги с кола, но има и изключения за любителите на колелото. В Сан Франциско например имат близо 750 километра велосипедни маршрути.

Ако сте в центъра, може да тръгнете по хълмистата алея, която ще ви покаже гледките по околните хълмове. Може да си вземете и електрическо колело, за да обикаляте без много усилия. За колоездачните маршрути в Сан Франциско може да прочетете тук.

По пътя ще срещнеш приятели. 7 дестинации за самотни туристиОт вкусовете на Мароко през рафтинг в Хърватия до дивата Шотландия

Страсбург, Франция

Както вече бе споменато, в класацията за колоездачна достъпност попадат много германски градове. Така че не е изненада, че „велосипедната столица“ на Франция е Страсбург, намиращ се от другата страна на река Рейн и под силно немско културно влияние отдавна.

Населението на Страсбург е около 500 хил. души, които разполагат с близо 600 километра велосипедни маршрути. Около 16% от всички работещи се придвижват по този начин.

Под наем се отдават около 6 хил. колела. През центъра на Страсбург минава близо 20-километров маршрут, който се смята за лесен. Върви през един от старите квартали, където са запазени някогашните дървени постройки. Със селфи от там наистина може да взривите инстаграма си.

В Страсбург карането на колело е толкова масово, че има хотели, които към нощувката предлагат персоналът им да ви помогне с наемане и маршрути.


Най-живописните велосипедни маршрути в ЕвропаЕлектронното издание Cycling Today представя 8 от най-живописните места за колоездене в Европа

Тел Авив, Израел

Разположената на Средиземно море столица на Израел е рай за колоездачите. Подобно на Копенхаген, тук теренът е равен, а като плюс – климатът е топъл. Градските власти насърчават колоезденето.

С велосипед може да се стигне от централния площад до един от най-големите паркове. Плажовете също са наблизо. Тук могат да се видят оферти за наем на колела.


Unsplash

Утрехт, Нидерландия

Утрехт е четвъртият по големина град в Нидерландия. Но пък е първият в световната класация за достъпност за колоездачи. Населението му е около 362 хил.

души. Изградени са над 400 километра велосипедни маршрути. Градът твърди и че има най-големият в света паркинг за велосипеди, побиращ 12 500 колела.

Почти всеки маршрут в Утрехт е достъпен за колело. Това означава музеи, паркове, канали и исторически сгради. И всичко това – спокойно и без тълпите в Амстердам.

Опциите за наемане на колело в Утрехт са тук.