Само на 10 км северно от центъра на Копенхаген, в горите на Дайрахейвън, се намира Dyrehavsbakken, или просто Bakken.

Това е увеселителен парк, който привлича близо 3 милиона посетители годишно, което го прави втората най-популярна атракция в Дания, разказва Amusing Planet.

Докато атракционите и влаковете в него са модерни допълнения, тук парк, под една или друга форма, съществува повече от четиристотин години, което прави Bakken най-стария увеселителен парк в света.

Според легендата, началото на парка се слага през 1583 г. с откриването на естествен извор в гората от местна жена, който започва да привлича жителите на Копенхаген поради лошото качество на водата в града.

Второто по височина виенско колело в Европа отвори врати в ТурцияСъоръжението, което се издига на 90 метра над земята, посреща посетители в курорта Анталия

Мнозина вярват, че естественият извор има лечебни свойства и затова откритието привлича големи тълпи, особено през пролетта. Те, от своя страна, водят в района артисти и търговци, които започват да изпълняват трикове и да продават стоки и изведнъж гората пулсира от активности.

През 1669 г. крал Фредерик III решава да създаде в района парк за животни. На следващата година, когато синът му Кристиан V става крал, увеличава размера на парка четири пъти. Въпреки това, от 1670 до 1756 г. местността, в която се намира изворът, е обявена за царско ловно поле и затворена за обществеността.

Това се промени, когато Фредерик V става крал през 1756 г., като паркът отново е отворен за обществеността и Dyrehavsbakken започва да процъфтява.

Арситтите и търговците се връщат в района, а нарастващата репутация на Bakken в цяла Европа привлича и други, включително Pjerrot - клоунът, който все още е постоянно в парка и днес.

Bakken продължава да расте дори през Наполеоновите войни. По-късно популярността му е подпомогната от по-лесната достъпност поради развитието на параходния транспорт (1820) и железопътните линии (1864), както и добрата реклама от поети и автори.

През 1885 г. някои от собствениците на бизнес в парка се събират и създават асоциация с цел подобряване на условията в него. Усъвършествани са събирането на боклука, тоалетните, водоснабдяването, рекламата и електричеството. Асоциацията съществува и днес и всички фирми, работещи в парка, трябва да се присъединят към нея.

Днес паркът предлага 31 атракции, слот машини, над 30 различни състезания и игри, включително 90-годишно влакче. Има и огромно разнообразие от изпълнения и музикални забавления.

Паркът е и дом на Circus Revyen, който е най-големият в Дания.