Датчаните са се постарали много, за да има в живота им по-малко излишна борба – с трафик и дупки по пътищата, с нелогични пътни знаци, нередовен обществен транспорт, невъзпитани съседи и т.н.

На мода в Дания е щастието.

Какво правят хората в тази страна, където сивите дни са повече, за да бъдат винаги в настроение и да се безусловно щастливи?

Шестте компонента на щастието, които можете да видите по улиците на Копенхаген:

1. Не се състезавайте да бъдете щастливи
За някои хора щастието се превръща във фикс идея. Задължително трябва да си щастлив. Родили ви се е дете? Отслабнали сте? Пътешествате? Споделете всичко това с колкото се може повече хора. Съвременната мода прави щастието постижение, атрибут. Това противоречи на идеята за хюга – изкуството да бъдеш щастлив.

В словосъчетанието „бъде щастлив“ по-важната дума е „бъди“. Животът е пълен с моменти, в които да бъдем себе си, да слушаме собствените си желания и да разбираме, че вътрешната пълнота и съгласие със себе си са по-важни от модата.

2. Създавайте щастие и се радвайте на процеса
Защо датчаните година след година получават признание за най-щастлива нация в света? Това се вижда още на летището в Копенхаген. Там подовете са застлани уютно, паркетите са покрити с восък, по стените има картини, има концептуални плакати.

Всичко това неволно ви кара да се отпуснете, да престанете да участвате в състезанието „кой първи ще стигне до контролния пункт“.

3. Процесът на създаване на щастие е самото щастие
Радостно е да вървите с цветя в ръце. Весело е да се кара колело, дори и в проливен дъжд. Това е в духа на хюга.

4. Освободете се от напрежението
Хюга е самото отсъствие на напрежение. Най-вече вътрешно. Щастието се изразява в това да бъдете спокойни, да престанете да сравнявате, да си отпочинете и да си представите, че на никого не сте длъжни.

Три неща, които ще направят живота ви по-добърЕкспедиция в търсене на щастието

5. Бъдете естествени във всичко
Това ще елиминира мигновено 90% от ненужното напрежение, което очакванията на околните създават.

В Дания можете да срещнете много красиви жени с посивели коси. Дори бръчките им отиват. Те са млади по дух, енергични и привлекателни. Остаряват естествено. Местните не се напрягат, не страдат, не се тревожат, че остаряват.

6. Освободете живота си за важните неща
Всичко е взаимосвързано. Работи в комплекс. Важен е не само редът в околната среда, но и редът вътре в нас. Съгласно хюга всичко започва от вътрешния свят. Ако цялата нация живее на принципа, „когато всички са добре, тогава съм добре и аз“ – той влияе на нивото на щастието.

Хюга е отношение към себе и към живота. Разбиране кое е добро и кое лошо. Повече естественост и повече добри дела.

Грижа за себе си, за децата, за околната среда, за хората край нас, за града. Живот със смисъл, а не според модите. Грижа за най-важните неща. Така се получава щастие.