Няма по-хубаво нещо от лято край брега и разходка със сладолед в ръка.

А ако този морски рай има кей, още по-добре.

Но има кейове и кейове. Замислени като пристан за кораби и фериботи, достъпни дори по време на отлив, кейовете скоро се превръщат в места за забавление. Допреди години празно пространство, сега те се превърнаха в социални средища.

Днес има много стари и красиви кейове, препълнени с място за игри, евтини магазини за дрънкулки и разходка. Наред с тях обаче съществуват и такива, които притежават уникална привлекателност и имат отличителна причина да бъдат забележими.

Кей Райд

Къде: Остров Уайт, Англия

Дървената конструкция на оригиналния кей Райд датира от 1814 г., което го прави най-стария в света и втория по дължина кей в Обединеното кралство след Саутенд. Построен е за посрещане на фериботи от континента. Тъй като остров Уайт е популярно място за почивка, скоро се строят още два кея.

Морският прилеп Каструп

Къде: Каструп, Дания

Този кей не само е традиционна дървена алея, но и архитектурно съкровище. Намираща се южно от Копенхаген, органичната дървена конструкция променя формата си от каквато и гледна точка да я погледнете и е част от брега на морето. Тук ще намерите подслон от вятъра, кът за сядане и съблекални с душове, а около вас е Балтийско море.

Кеят на Селин

Къде: Руген, Германия

Несъмнено един от най-красивите кейове е Селин на балтийския остров Руген. Открит е през 1906 г. и е с красив ресторант. Това, което прави този кей необичаен, е не само, че е толкова живописен, а дървената му алея води директно от крайбрежната алея през плажа до ресторанта.

Този кей е бил разрушаван и възстановяван многократно, главно поради ледените късове, причиняващи щети през зимата, когато Балтийско море замръзва.

Пристанище Саутенд

Къде: Саутенд, Англия

Често рекламиран като най-дългия кей в света, той всъщност е третият по дължина. Отворен през 1830 г., той достига около 2 км в устието на Темза, а още през 1889 г. оригиналната дървена конструкция е заменена с желязна.

Изисква се малка такса, ако искате да отидете пеша до края на кея, където има наскоро добавено пространство за модерно изкуство и култура, или можете да се качите на теснолинейката, която минава по него.

Кей Клеведън

Къде: Клеведън, Англия

В малкия крайбрежен град Клеведън в Бристолския канал, кеят на Клеведън е изключителен. Той печели наградата „Кей на годината“ в продължение на няколко години. Строен, деликатен, осеян с красиви светлини и живописна сграда в края, в която се помещава малко кафене, от него се открива гледка по крайбрежието, през Уелс и големия мост Северн, който свързва Англия с Уелс.

Дървената пътека е украсена с около 14 000 плочи с известни и не чак толкова известни имена, всички от които са дарили пари за поддържането и възстановяването на кея след срутване.

Кей на Шевенинген

Къде: Холандия

Този двуетажен кей, водещ в Северно море в Холандия, изглежда като кръстоска между нефтена платформа и НЛО. В добавка с виенско колело и платформа, от която може да скачате с бънджи, го правят да изглежда още повече като чудовище, а не като прекрасен морски кей.

Но грозното също може да бъде интересно, а това, което го прави още по-привлекателен за посетителите, е, че кеят на практика е една голяма зала за хранене, с десетки ресторанти и барове.

Ротонда а маре

Къде: Сенигалия, Италия

Открит през 1933 г., кеят Rotonda a Mare се превърна в красива версия на Art Deco -оригиналната структура от средата на 1800-те, разрушена през Първата световна война. Намира се в Адриатическо море в Североизточна Италия, южно от Сан Марино.

Тук ще видите кръгла концертна зала - в края на елегантния кей. По време на Втората световна война Ротондата действа и като военно складово помещение. И все пак днес това е основната атракция по привидно безкрайния пясъчен плаж на древния морски град, а много известни италиански музиканти са свирили на необичайното място.