С цялото ни уважение към любителите на планината, просто няма нищо на този свят, което да се сравни с един красив плаж.

Независимо дали предпочитате отдалечените и ненаселени пясъчни ивици или пък добре оборудваните и оживени, следващата класация ви предлага да хвърлите поглед към някои от най-красивите плажове в света.

T+L представя 10 от тях:

Сауд, Лусон, Филипини

Ако търсите блаженството на плажа в Югоизточна Азия, Сауд на остров Лузон е вашето място. Неговите бели пясъци постепенно навлизат в чистата като стъкло вода Можете да плувате в спокойните вълни, обядвайте под кабана със сламен покрив или наемете аутригер за екскурзии по вода.

Елафониси, Крит, Гърция

Огромната популярност на този плаж идва от красивия му розов пясък, топлите води, подобни на тези в лагуна, и много дивото усещане. Плажът Елафониси, всъщност, е остров, отделен от континента от плитката вода и пясъчните брегове.

Удобствата са ограничени до шезлонги и шепа таверни за пресни морски дарове. Ако Елафониси е претъпкан, опитайте лагуната Балос на север.

10 от най-добрите плажове в ГърцияКолко от тях посетихте?

Нунгви, Занзибар, Танзания

Разположен в оживено риболовно селце със същото име на остров Занзибар, плажът Нунгви е една от най-популярните атракции на Танзания. Голяма част от привлекателността му е фантастичният коралов пясък. Неповторимата вода, скалите и прекрасните залези, допълват картината.

С популярността идва и търговията: в района има голяма концентрация на ресторанти, плажни продавачи, барове, курорти и магазини за екипировка за водни спортове и екскурзии.

Залив Ханалей, Кауай, Хавай

Много преди Холивуд да го постави на туристическата карта (първо с „Южния Тихи океан“ през 1958 г., след това с „Потомците“ половин век по-късно), заливът Ханалей привлича местните с почти мистичната си красота.

Поредицата му от плажове - Wai'oli, Hanalei Pavilion и Black Pot, е оградена от нефритени планини с височина над 1200 метра. Районът е популярен сред сърфистите през зимата, когато вълните набират размер и скорост.

Копакабана, Рио де Жанейро, Бразилия

Може би най-известният плаж в света, за Копакабана вече почти всичко е казано: почти 5 км златист пясък, парти настроение и ослепителен хоризонт от назъбени планини и арт деко и модернистична архитектура. Дори плажният булевард в черно-белия мозаечен дизайн на ландшафтния архитект Роберто Бурле Маркс е визуален нокаут.

Плажът действа като социален център на града (особено през уикендите), когато местните жители правят слънчеви бани, разхождат се по крайбрежните алеи и играят волейбол, а продавачите предлагат всичко - от моркови и шишчета от скариди до кайпирини и ледено студена бира.

Национален парк Кейп ле Гранд, Западна АвстралияНационалният парк е дом на няколко различни плажове и заливи, всеки от тях красив и типично австралийски. Крайбрежната пътека Ле Гранд се вие през храсталаци и скали, стигайки до залива Хелфайър - където гранитните камъни, чистата синя вода и дъгообразния плаж образуват фантастична гледка.

Лъки Бей пък е родния дом на на някои от най-белите пясъци в света. За птичи поглед изкачете 2.5-километровата, обсипана с диви цветя пътека.

Клиъруотър, Флорида, САЩОгромната брегова линия предоставя на Флорида някои от най-красивите плажове в САЩ, ако не и в света. Плажът Клиъруотър е изключително популярен с прахообразните бели пясъци, невероятните залези и хубавото време през цялата година.

Не е необичайно да забележите делфини, итраещи във водата, и пеликани, които се мотаят с рибарите на кей 60. Ако искате да си починете от слънцето, посетете морските костенурки, скатовете и пингвините в морския аквариум Clearwater.

Най-добрите плажове през 2021 г., определени от читателите на Tripadvisor Плажът Уайтхейвън на остров Уитсъндей в Австралия заема първото място в класацията на най-добрите плажове в света, изготвена от Tripadvisor

Сотавенто, Фуертевентура, Канарски острови

Кампс Бей, Кейптаун, Южна Африка

Ансе Сурс д'Аржан, остров Ла Диг, Сейшели