Мостовете ни помагат да стигнем от точка А до точка Б, да преминем привидно непреодолими дълбини и да прекосим реки.

Те са нещо като пътища във въздуха.

По света има много впечатляващи структури, затова обръщаме поглед към тях.

Двуетажният мост със стъклено дъно в Китай

Много от най-зрелищните мостове в света са в Китай. Един от тях е Ruyi, който беше открит в провинция Джъдзян миналия септември. Дългият 100 метра мост се простира на няколко нива над 300 метра дълбока долина.

Част от моста, предназначена само за пешеходци, има стъклено дъно, така че да можете да видите бездната отдолу. Според британския Daily Mail 200 000 души са се осмелили да преминат през него, откакто е отворен.

Най-високият мост в света

Най-високият мост в света, измерен по височината на пътното платно над земята, е Beipanjiang в Китай. На въжения мост автомобилите се движат гордо на 565 метра над земята в най-високата му точка. Мостът е достъпен само за автомобили от повече от година.

Най-големият мост в света

Най-големият мост, т.е. този с най-висока цялостна структура, е френският Viaduc de Millau. Най-високият стълб е висок 343 метра, което прави моста най-големия мост в света и в същото време най-високата конструкция във Франция. Дългият 2460 метра мост се намира в южната част на страната и пресича река Тарн.

Най-скъпият мост в света

Най-скъпият мост в света е в Германия. Строго погледнато, не много красивият 20-метров бетонен мост води над Радолфзелер Аах в Зинген на Хоентвиел. Мостът е построен през 1923 г. и с предполагаема цена от 1 520 940 901 926 024 (1.52 билярда) марки заслужава да бъде в списъка с грандиозни мостове.

Надпис на моста разкрива гигантската му цена. Причината за огромната сума обаче - от днешна гледна точка, е високата инфлация през 1923 г.

Наистина най-скъпият мост в света

Най-скъпият мост, построен някога в света, е в САЩ и е един от най-известните: Оукланд Бей в Сан Франциско. Внушителната структура струва 6.3 милиарда щатски долара (4.97 милиарда евро), дълга е малко над осем километра и свързва Оукланд със Сан Франциско.

Най-дългият мост в света

Според Книгата на Гинес най-дългият мост в света минава през Банкок - автомагистралата Bang Na, като е с обща дължина около 55 километра. Започва в югоизточната част на града от там води автомобилите на югоизток в посока Чонбури.

Причината за строителството му е огромният трафик на тайландски път 34, към който паралелно минава магистралата Bang Na. Срещу заплащане автомобилите могат да се движат по скоростната магистрала.

Най-забавният мост в света

Yongle Bridge се намира в китайския град Тиендзин. Особеното е, че върху него има виенско колело с височина 120 метра. От Окото на Тиендзин посетителите могат да се насладят на уникална гледка към пристанищния град.

"Най-горещият" мост в света

Драконовият мост с дължина 666 метра се намира във виетнамския град Да Нанг. Той е оформен като дракон, който плува над река Хан, а също така има глава и опашка. Всяка събота и неделя в 21 ч. главата на дракона „плюе“ огън и вода от устата си и е популярна туристическа атракция.

Наклоненият мост

Мостът Ешима Охаши, разположен в Япония, е един от най-стръмните в света и е известен със своите впечатляващи снимки. Въпреки това наклонът от 6.1 процента е лесно преодолим от обикновените автомобили и камиони. На снимките обаче мостът изглежда впечатляващо и почти непроходим.

Мостът, който всъщност е ферибот

В Нюпорт, Уелс, се намира транспортният мост Нюпорт. Какво го прави толкова специален? Той, всъщност, е по-скоро ферибот, отколкото мост. Тъй като не е проходим за автомобили, към рамата на моста има прикачена гондола, на която има място за до шест коли.

Гондолата покрива почти 200-метровия участък от бряг до бряг за малко повече от минута. Високото скеле гарантира, че корабите могат да преминават без никакви проблеми. Завършен е през 1906 г. и е един от последните висящи фериботи в света.

Най-дългият плаващ мост в света

Най-дългият плаващ мост в света - Evergreen Point Floating Bridge, се намира във Вашингтон, САЩ. 2310 метра от почти пет километра дългия мост плуват по повърхността на водата и шофьорите могат да преминат през езерото Вашингтон от Сиатъл до Медина или обратно.

Най-дългият морски мост в света

Той е дълъг 55 километра и струва 17 милиарда евро - мостът Хонг Конг-Жухай-Макао е открит в Китай през октомври 2018 г. и оттогава е най-дългият кей в света. Той свързва трите метрополии Хонконг, Макао и Жухай през Южнокитайско море.