Германия е само на крачка от легализирането на канабиса.

Нов законопроект, в който са предвидени мащабни реформи, ще даде зелена светлина на потреблението и продажбата на трева в най-голямата европейска икономика, съобщава CNBC.

Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах заяви, че плановете вече са получили "много добри отзиви" от Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС и добави, че се очаква законопроектът да бъде внесен до края на март или в началото на април.

"Скоро ще представим работещо предложение, т.е. такова, което съответства на европейското законодателство", заяви Лаутербах след месеци на усилени разговори с Брюксел.

До 30 грама за лична употреба

През октомври правителството публикува проектопредложения за легализиране на канабиса за възрастни, които целят да подобрят общественото здраве. Лаутербах настоява, че предложенията ще бъдат разгледани в Бундестага, само ако са съвместими с правото на ЕС.

Съгласно плановете канабисът вече няма да се класифицира като наркотик, а на гражданите над 18 години ще бъде разрешено да носят до 30 грама за лична употреба. Потребителите също така ще могат свободно да отглеждат до три растения у дома, а лицензирани магазини и аптеки ще могат да продават продукти от канабис.

Бъдещето на лукса: Здраве, часовници и марихуанаПандемията от COVID-19 доведе до затварянето на стотици бутикови магазини и

Ако бъде одобрен от парламента, законопроектът може да бъде приложен поетапно до средата на 2024 г. Той ще превърне Германия в най-големия регулиран национален пазар на канабис в света и в първата страна в ЕС, която ще разреши търговската му продажба - с потенциално мащабни последици за целия ЕС. В Нидерландия, която широко се асоциира с легалното пушене на трева, отглеждането и продажбата на канабис в търговските обекти е технически криминализирано, макар и толерирано.

1 май – денят на голямата промяна

"Ако мога да се доверя на източниците си в правителството, първата промяна ще настъпи през май", заяви Щефен Гайер, директор на Hanf Museum, берлински музей на конопа, който той определи като "сърцето на германското движение за легализация през последните 30 години".

"1 май ще се разглежда като деня, в който Германия легализира канабиса за лична употреба", заявява Гайер пред CNBC, като отбелязва, че легализацията с търговска цел вероятно ще последва следващата година. "Сигурен съм, че канабисът в Германия ще се превърне в история на успеха. Бъдещето е зелено."

Легализирането на канабиса е една от поредицата социално прогресивни политики, предложени от трипартийното коалиционно правителство на канцлера Олаф Шолц, което управлява от 2021 г. след 16 години консервативно управление на бившия канцлер Ангела Меркел.

През 2021 г. около 4 милиона души в Германия са употребявали канабис, а една четвърт от всички младежи на възраст между 18 и 24 години в страната са го опитвали, според Лаутербах, който е убеден, че целта на промените е да се увеличи общественият контрол и да се намали престъпността, свързана с наркотици.

Ползите за здравето от конопеното маслоТози екстракт от канабис може да помогне при болка, безпокойство и епилепсия

"Правителството в момента е най-откритото по тази тема", смята Мартин Ходоровски, акаунт мениджър в Tom Hemp's, базиран в Берлин търговец на дребно на канабидиол (CBD).

CBD е активна, но не и пристрастяваща съставка на канабиса, получена от конопеното растение. Продажбата му е законна в Германия от 2017 г., при условие че съдържанието на тетрахидроканабинол (THC) - основната психоактивна част на канабиса - е под 0,2 %. В същото време продажбата на други продукти от трева е забранена.

"Шансовете за нас като германска компания са най-високите от десетилетие насам", заяви Ходоровски, който приветства перспективата за по-стабилна рамка за доставчиците и потребителите на продукти от канабис.

Според проучване на университета "Хайнрих Хайне" в Дюселдорф от 2021 г., че легализирането на растението може да създаде 27 000 нови работни места и да донесе допълнителни 4,7 млрд. евро (5 млрд. долара) годишно под формата на данъчни приходи, социалноосигурителни вноски и спестявания от наказателно преследване.

"Това е най-скучната революция, която някога ще разпознаете", казва Гайер, като добавя, че новите работни места може да са по-близо до 35 000. "Хората просто се опитват да бъдат нормални. Тези работни места се извършват и днес, но без да се плащат данъци, без да се плащат социални осигуровки".

На Амстердам му писна от купонясващи туристи и има ново послание към тяхЕдна от най-популярните европейски дестинации предприема стъпки, за да обезсърчи посетителите, които се интересуват от канабиса и квартала на червените фенери

Тънката граница на регулацията

Правителството обаче трябва да премине през тънка граница, за да изготви законопроект, който да е съобразен със законите на ЕС, международните договори за наркотиците и опасенията за общественото здраве.

Европа отдавна е възприела консервативен подход към легализирането на тревата, а регламентът на ЕС изисква от държавите членки да гарантират, че продажбата на незаконни наркотици, включително канабис, е "наказуема с ефективни, пропорционални и възпиращи наказателни санкции".

Плановете биха били несъвместими и с международни договори, включително Единната конвенция на ООН за наркотичните вещества от 1961 г., въпреки че страни като Канада и Уругвай не са се сблъскали със сериозни последствия, след като са преминали към легализиране на наркотика.

Министерството на здравеопазването отказва да разкрие пред CNBC подробности за предложения законопроект. Но предварителните документи сочат, че ще се издаде декларация за тълкуване, за да се докаже, че легализацията ще подпомогне защитата на младежта и борбата с трафика на наркотици.

"Германското правителство ще докаже, че нямаме незаконна употреба, а регулираме законната употреба", предполага Гайер.

Шенгенското пространство, на което Германия е член, също забранява вноса на незаконни наркотици. Това значи, че страната ще трябва да докаже, че може да произвежда достатъчно количество на вътрешния си пазар, без да подкопава политиките относно забраната на наркотици на своите съседи.

Как ще реагира медицинският пазар

Предложенията на Берлин също така ще трябва да докажат, че няма да нарушат добре установения пазар на медицинска марихуана в страната.

Продажбата на медицински канабис е разрешена в германските аптеки от 2016 г, но остават бариери за навлизане на пазара, включително разходите. Някои медицински специалисти предупредиха, че легализирането на наркотика за развлекателна употреба може да повиши рисковете за пациентите, които може да прибегнат към самолечение.

Мъж изкарвал по $2000 на ден от вендинг машина за марихуана пред дома сиОсвен пари в брой, машината приемала плащания и с кредитни карти, и с Apple Pay

"Пациентите, които не могат да си позволят медицински канабис, могат да се самолекуват без медицински препоръки. Според нас това определено трябва да се избегне", обяснява Йоханес Галоа от Германската асоциация на фармацевтичните компании за канабиноиди. Все пак, по-широкото приемане на канабиса от обществото би могло да помогне за премахване на стигматизацията на наркотика и за по-доброто възприемане на неговите медицински ползи, отбелязва Галоа.

Ефектът на доминото

Плановете идват в момент, в който легализацията на канабиса попадна в центъра на нов дебат. През последното десетилетие Канада, Уругвай и Тайланд пристъпиха към легализиране на наркотика.

Когато обаче говорим за най-голямата икономика в ЕС, това потенциално може да отвори вратата за подобни реформи в други европейски държави.

Лаутербах вече нарече плановете на Германия "модел за Европа".

"По-голямата част от европейските държави не искат да вървят в тази посока. Но никой не би си помислил преди 10 години, че Германия ще тръгне към легализиране на канабиса", казва Франьо Гротенхермен, основател и изпълнителен директор на Международния алианс за канабиноидни лекарства, базирано в Кьолн медицинско дружество.

Съседните Люксембург и Чехия вече предложиха планове за легализиране на канабиса за употреба от възрастни. В Австрия, Италия и Испания притежаването на малки количества от наркотика за лична употреба също вече не е престъпление.

Първа в ЕС: Малта легализира канабиса за лична употребаСъгласно новия закон, лица на възраст над 18 години ще могат да притежават до седем грама канабис и да отглеждат вкъщи до четири стръка от растението

Малта, най-малката държава членка на ЕС, през 2021 г. стана първата в блока, която легализира личното притежание на наркотика и разреши частни "клубове за канабис".

"Германия може да бъде пионер и да предизвика ефекта на доминото в това отношение", каза Галоа.

Настроенията, че подобни стъпки в Европа биха могли да ускорят и либерализирането на световния пазар на канабис, са оптимистични, особено за най-голямата икономика в света, където употребата на канабис за развлечение и за медицински цели вече е законна в няколко американски щата.

"Целият бизнес с нелегални наркотици ще се разпадне от само себе си, след като САЩ променят настроенията си на федерално ниво", категоричен е Гайер.

"80 милиона германци са добро начало, но това не е краят на историята", допълва той.