Огромна ферма за марихуана може скоро да бъде построена на малък остров между Великобритания и Ирландия.

Имотната компания Peel Group, ръководена от 79-годишния милиардер Джон Уитакър, който е председател и най-голям акционер, иска да построи съоръжение за отглеждане на марихуана на стойност 100 млн. паунда (136 млн. долара) на остров Ман, където е и нейната централа.

Предложеното съоръжение, което се намира в покрайнините на столицата Дъглас, ще се използва за производството на медицински канабис, който ще се разпространява по света и ще се предписва на пациенти. На остров Ман обаче канабисът за медицински цели все още не е легализиран, което означава, че продукцията на на фермата не може да бъде предписвана за употреба на негова територия.

Икономиката на остров Ман е базирана предимно на финансите, а туризмът и селското стопанство също са ключови сектори.

Производството на канабис може да е доходоносна нова индустрия за острова, казва пред CNBC Крис Ийвс, финансов директор на Peel Group.

Генерирани на компютър изображения показват обект с около 10 сгради, в това число складове и офиси.

Канабисът, който все още не е законен за употреба за удоволствие, както във Великобритания, така и на остров Ман, ще се оглежда в няколко големи склада, които Peel Group ще отдава под наем на един или повече наематели, които пък първо трябва да бъдат лицензирани.

Продажбите на канабис се очаква да скочат в следващите няколко години, тъй като все повече страни по света легализират марихуаната за употреба с цел удоволствие.

За да разсеят опасенията на някои местни жители относно консумацията на електроенергия, от Peel Group обявиха, че ще изградят и соларен парк, който да подпомага фермата за канабис.