В мъгливото утро на 20 януари 2023 г. един от служителите на Google още пие първото си кафе, когато получава необичайно съобщение за грешка при опит да влезе във вътрешната система, за да стартира работния си ден.

Негов колега има същия проблем, но се оказва, че мениджърът му е в отпуск и няма към кого да се обърне.

Слуховете започват да се носят по-бързо от скоростта на светлината, докато по същото време телефонът на трети служител се тресе от вибрациите на съобщения от колеги с въпроса "Всичко наред ли е?".

Тримата служители, които разкриват историите си пред CNN с условие за пълна анонимност, са сред 12 000-те работници, съкратени от Google в този ден.

Макар че това са най-мащабните съкращения в историята на компанията, начинът, по който са извършени, шокира не само тези, които се разделят с работата си, но и всички останали в сектора.

Сред съкратените не са само редови служители. Ветерани, които работят там от десетилетия, хора, които по това време са в болничен и дори служителка, която всеки момент очаква второто си дете, са съкратени без никакво обяснение, без възможност да се сбогуват с колегите си или поне да опаковат личните вещи от бюрата си, разказват бивши служители пред CNN.

Невъзможната мисия "нежен капитализъм"

Този подход на Google изглежда несъвместим с демонстрираната до момента корпоративна култура. От години Google е образец на компания, която поставя благосъстоянието на служителите си на първо място - факт, който е почти толкова важен за обществения ѝ имидж, колкото и продуктите, които разработва.

От самото й основаване, компанията предоставя на служителите си не само основен пакет с възнаграждения и застраховки, но и редица привилегии - безплатна гурме храна, антистрес масажи в офиса и осигурена професионална грижа за децата.

Компанията ангажира служителите си с обща мисия и ги насърчава да споделят свободно дори критични мисли на работното място.

Според съкратените служители обаче, промяната е била в ход от години. Културата, в която се ценят откритостта и споделянето на искрено мнение, все по-често е подлагана на изпитания и от вътрешни скандали, напускания, обществен натиск и следене „под лупа“ от висшите мениджъри. Въпреки усилията на предишните ръководители, или по-скоро заради тях, Google неусетно, но сигурно се превръща в една класическа корпорация.

Колко печелят служителите на Facebook, Apple, Google, Amazon и Microsoft?Докладът на Wall Street Journal показва понижаване на заплащането в част от тях

Професорът от Вашингтонския университет Маргарет О'Мара, която проследява еволюцията в Силициевата долина, коментира, че уволненията по електронна поща "отразяват именно проблема, че Google се е превърнала в голяма бюрократична компания". Това разрастване прави "особено трудно" за Google "да поддържа имиджа си на "по-мил, по-нежен капитализъм, ориентиран към хората".

Потърсени за коментар от CNN, Google насочват медията към публикация в блога си относно съкращенията през януари. Компанията определя случилото се като "трудно решение, за да се подготвим за бъдещето" в условията на трудна икономическа обстановка и се извинява, че "ще се сбогува с невероятно талантливи хора, за чието наемане са положени големи усилия и с които е било удоволствие да се работи".

Meta съкращава 11 хиляди служители, Марк Зъкърбърг се разкайваИзпълнителният директор на Meta Марк Зъкърбърг обяви, че освобождава 13% от работната сила на компанията

Промените в Google са емблематични за процесите в Силициевата долина, бележещи провала на основателите на компании да реализират идеите си по различен начин, но в крайна сметка са принудени да се съгласят с Уолстрийт и да приемат законите на корпоративния опит.

През последните месеци други големи технологични гиганти също съкратиха хиляди работници, предимно от по-експерименталните си, иновативни подразделения, тъй като индустрията се сблъсква с реалността. Последната новина е около Amazon и съобщението че ще съкрати още 9 000 работни места, отделно от вече обявените планове за съкращения на 18 000 позиции в началото на януари.

Технологиите не са имунизирани

"Мисля, че технологиите може би вече не са имунизирани", смята бивш служител на Google, цитиран от CNN. Той добавяй, че съкращенията са "нещо като първата стъпка или може би последната стъпка на Google и много други технологични компании да станат малко по-нормални".

Когато Клеър Стейпълтън се присъединява към Google през 2007 г., компанията е сравнително нова и току-що се е озовала на върха на списъка на Fortune за 100-те най-добри компании за работа. През първите си години там служителката работи в областта на маркетинга и става известна като "Бардът на Google" заради вътрешните имейли, които изпраща, възхвалявайки културата на компанията.

"За мен това не бяха пързалките и стените за катерене, нито фактът, че възстановяваха разходите ти за Wi-Fi - за мен наистина ставаше въпрос за хората и ми пукаше за мисията и усещането, че това място е творческа и свободна зона", обяснява Стейпълтън пред CNN.

Водещите стартъпи, които неочаквано изчезнаха през 2022Тази година се превърна в огромно предизвикателство за много стартиращи предприятия в ранна фаза на развитие, а и за вече наложени

Основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин пишат в първото си писмо до акционерите през 2004 г., че "Google не е традиционна компания. Нямаме намерение да се превърнем в такава."

Сред основните постулати на компанията, изложени в това писмо, е, че "нашите служители, които са се нарекли гугълци, са всичко", а на акционерите е казано "да очакват от нас да добавяме придобивки за служителите, а не да ги намаляваме с течение на времето".

Компанията набляга на посланието, че служителите ѝ са част от една по-голяма мисия - да направят света по-добро и по-интелигентно място.

Технологичният сектор орязва допълнителните придобивкиВъпреки че заплатите остават високи, краят на допълнителните придобивки карат работещите в сферата да имат усещането за края на една епоха

Google е известна с това, че позволява на служителите да прекарват 20% от времето си в странични проекти, които понякога се превръщат в истински продукти. Дългогодишни бивши служители си спомнят времето, когато Пейдж и Брин все още организират ежеседмични срещи на всички служители, известни като "TGIF".

Други разказват за все още съществуващата практика по време на интервюта за работа да се проверяват потенциалните нови служители за "гугълство", т.е. за личностно съответствие с културата на сътрудничество и откритост на компанията.

Примерът на Google поставя началото на вълна от подражание от конкурентните компании. Появяват се все повече офиси с отворени пространства, маси за пинг-понг, луксозни събития извън работно време и тиймбилдинги на мечтани дестинации.

Редица изследванията показват, че дългият отпуск помага на служителите да се преборят с прегарянето и стреса и да подобряват състоянието си

"Постъпвай правилно"

Но мнозина посочват 2015 г. като повратна точка.

След като Рут Порат, бивш главен финансов директор на Morgan Stanley и една от най-влиятелните жени на Уолстрийт, става финансов директор на Google, е обявено, че компанията ще бъде преструктурирана, за да се отделят Google и другите амбициозни проекти в дъщерни дружества на Alphabet.

Приблизително по това време Google премахва от своя кодекс на поведение израза "не бъди зъл", като го заменя с "постъпвай правилно".

"Наемате банкери и финансови директори от Уолстрийт и тогава те са склонни да искат да угодят на Уолстрийт. Започвате да се отдалечавате от това, което може би са искали основателите", обяснява бивш служител, засегнат от съкращенията. Но добавя, че самите основатели също са част от играта, "така че те се подписват под това".

Германия задължи Google да плаща за използване на материали от пресата Искът на Corint Media срещу Google е на стойност 420 млн. евро

Преминаването от Google към Alphabet създава предпоставки за огромен ръст в цените на акциите на компанията, но също така променя естеството на това какво означава да работиш за технологичния гигант, каза Камерън Рут, продуктов мениджър, който е сред съкратените през януари. Изведнъж много от най-амбициозните проекти са отделени в други бизнес звена.

Културата и репутацията на Google са допълнително подложени на изпитание с поредица от събития през 2017 г. и 2018 г., когато служителите организират масови напускания в знак на протест срещу толерирането на сексуален тормоз и дискриминация. Служителите са загрижени за бизнеса на Google с военните, работата с Китай и обвиненията, че компанията отмъщава на работници, които я критикуват. След протестите Google прави някои положителни промени, но и допълнително затяга правилата за вътрешна прозрачност и откритост.

Те трупат пари: Поколението Z създава нови правила за работаВсе повече работници от най-младото поколение имат допълнителна заетост и нямат нищо против страничните проекти

Клеър Стейпълтън, която е сред организаторите на протестите и напуска Google през 2019 г., обвинява компанията в лично отмъщение. В момента тя е сред авторите на бюлетина Tech Support, насочен към работещите в индустрията и твърди, че "една от основните повратни точки" е била, когато Google е отменила публичния достъп до документи в страницата си и до публичните събития в календара на други работници.

"Това е чудесен пример за напрежението, което се създаде, след като дотогава всички имаха отворени календари", казва тя, "Това, че можеш да видиш календара беше елемент от културата ни - ние сме толкова доверчиви и отворени. И изведнъж те поискаха да върнат това назад, за да защитят управлението си".

Според бившите служители, Google е намалила материалните придобивки като масажи в офиса и бюджетите за пътувания и срещи извън работно вреем. "Мисля, че много от нас се надяваха, че това ще е достатъчно, за да запазим работата си, защото те съкращават всички тези разходи", казва един от съкратените.

Друг бивш служител се е разочаровал, след като многократно е бил "изключван от разговори" и проекти, докато е опитвал да настоява за практики за благосъстояние на колегите си. В крайна сметка, той е бил принуден да вземе отпуск заради бърнаут и все още е в такъв, когато разбира, че е уволнен през януари.

Задайте на хората си тези 5 въпроса. И те ще ви се отблагодарятКак да помогнете на служителите да намерят смисъл дори в най-обикновените задачи и да създадете следващите добри лидери в организацията си

Митът за работната етика

Google, подобно на други технологични компании, представи съкращенията като икономическа необходимост. През последните две години Alphabet увеличи работната си сила с повече от 50 000 служители, тъй като бурното търсене на услугите ѝ по време на пандемията увеличи печалбите. Но през последните тримесечия основният бизнес на компанията в областта на цифровата реклама се забави, тъй като страховете от рецесия карат рекламодателите да намалят разходите си.

"Компанията се сблъсква с някои реални предизвикателства, независимо дали става въпрос за правен и регулаторен фон ... и имаме макроикономически фон, който в най-добрия случай е несигурен", каза Скот Кеслър, глобален ръководител на технологичния сектор в изследователската компания Third Bridge. През февруари Alphabet обяви рязък спад на печалбата за последните три месеца на 2022 г., а през текущото тримесечие се очаква печалбата отново да намалее на годишна база.

Google не е постъпила безотговорно към служителите, с които се разделя. Те са получили най-малко 4 месечни заплати като обезщетение, в допълнение към други добавки, което е сред най-щедрите пакети, предоставени на наскоро съкратени служители от технологичните гиганти, аргументират се в защита от компанията. Въпреки това, според настоящи и бивши служители, съкращенията са породили несигурност и разочарование сред оставащите да работят.

Голямата раздяла на жените с работата им: Просто им е писнало. Ето от каквоДокато покриват поредния професионален маратон, жените са по-склонни от своите колеги мъже да инвестират в отношенията и културата на работното място

Работниците, които остават в компанията, са "ядосани" и "уплашени", че може да има още съкращения, без гаранция, че добрите резултати или дългият стаж ще ги защитят, казва Хейдън Лоурънс, настоящ инженер в Google.

"В технологичния сектор съществува един мит, в който много хора вярват, че с добра етика и добро представяне ще могат да останат на работа", казва Лорънс пред CNN. "Но мисля, че видяхме, че не можеш да разчиташ само на това, че индивидуално правиш всичко възможно, а трябва да работим колективно и да се организираме."

През уикенда работници на Google по целия свят разпространиха петиция, в която призовават за по-добро справяне с уволненията в компанията, включително искания за приоритетно запълване на новите позиции с наскоро съкратени служители и спазване на планирания родителски и друг семеен отпуск.

"Никъде гласовете на работниците не са взети предвид по подходящ начин, а ние знаем, че сме по-силни заедно, отколкото поотделно", се казва в отвореното писмо, подписано от повече от 1400 служители.

Работа в неделя е новият тренд в световните компании. И всички го харесватВ ерата на масовите съкращения и тоталната миграция на офисите в домовете на служители, работата през уикенда става все по-нормално явление за компаниите.

Засиленото чувство на несигурност не засяга само отделните служители, но и рискува да разруши напълно първоначалната вътрешна култура на Google.

Бившите служители отбелязват, че концепцията за "психологическа безопасност" - за която бившият ръководител на отдел "Човешки ресурси" на Google Ласло Блок заяви, че е ключова за културата на компанията, се компрометира, когато служителите се притесняват дали няма да са следващите.

"Google сякаш казва, че вече не се интересува от това и го демонстрира чрез съкращенията и начина, по който говори за съкращаване на допълнителните придобивки и други подобни неща", казва Стейпълтън. Дори съобщенията, че Google е помолила някои служители да споделят бюрата си в условията на съкращаване на офиси, изглежда отразяват тази промяна. "Сякаш вече дори не си пълноправен човек в компанията. Просто преди беше толкова различно.", допълва тя.

Според Стейпълтън, Google почти сигурно ще остане желано място за работа, но повече заради материални придобивки като заплата, отколкото заради творчеството и приятелството, които някога определяха културата на компанията. С други думи, вече ще бъде възприемана като по-традиционна.