Amazon съкращава почти два пъти повече работни места, отколкото беше планирано, призна главният изпълнителен директор Анди Джаси в публикация в блога си, съобщава Engadget.

Още през ноември се появиха съобщения, че гигантът в електронната търговия планира да уволни 10 000 свои служители, напълно в тон с цялостната тенденция в технологичния сектор. Сега обаче се оказва, че уволненията ще засегнат над 18 000 позиции в компанията.

По думите на Джаси по-голямата част от предстоящите съкращения ще бъдат насочени към отделите за търговия на дребно и набиране на персонал.

HR и продажби са най-засегнатите звена от уволненията в ИТ сектора В рамките на 2022 г. само в САЩ 140 000 технологични работници са загубили работата си

Както отбелязва The Wall Street Journal, Amazon спечели много по време на пандемията през последните няколко години, тъй като хортата започнаха да пазаруват онлайн по-често, отколкото преди.

За да отговори на това повишено търсене, компанията нае стотици хиляди служители. В резултат на влошената икономическа обстановка заради геополитическата ситуация през последната година обаче гигантът в електронната търговия предприе действия за намаляване на разходите и анализ на печалбата, която носи всяко от звената.

Първоначалната новина за предстоящите съкращения в Amazon дойде на фона на 11 000 освободени служители от друг технологичен гигант – Meta. Подобно на ръководителите на Amazon, шефът на компанията-майка на Facebook Марк Зъкърбърг значително увеличи инвестициите след големия ръст на приходите, дължащ се на пандемията. В крайна сметка обаче навиците на хората се върнаха към тенденциите отпреди пандемията, което доведе до рязък спад на финансовите потоци.

Salesforce съкращава 10% от работната си силаЗа базираната в Сан Франциско компания за облачни изчисления работят близо 80 хил. души

Неотдавна собственикът на Slack - Salesforce също разкри, че съкращава 10% от работната си сила и затваря офиси. Компанията също спечели много от пандемията, но вече не може да поддържа раздутата си работна сила в настоящата икономическа ситуация.

Въпреки това, ако спази заявката си за броя на закритите позиции, Amazon ще се превърне в технологичната компания, уволнила най-много хора наведнъж през последните няколко месеца, сочат данните на аналитичната платформа Layoffs.fyi, цитирани от The Wall Street Journal.