Малко след появата на ChatGPT на OpenAI през ноември, Джеф Маджонкалда, главен изпълнителен директор на компанията за онлайн образование Coursera Inc., започва да използва тази технология, за да види дали може да му спести време.

Той използва чатбота, за да изготвя писма, и моли асистентката си да опита същото с отговорите на входящите му имейли. Тя подава инструкции на ChatGPT въз основа на това как той би отговорил, като редактира отговорите, които чатбота генерира, преди да ги изпрати.

"Так прекарвам повече време в мислене и по-малко време в писане", казва Маджионкалда пред The Wall Street Journal. "Не искам да съм този, който не използва ChatGPT, защото този който го използва, би имал предимство."

По целия свят бизнесмени от различни индустрии, включително архитектура, софтуер и развлечения, тестват така наречените генеративни AI програми, които могат да произвеждат текст, изображения и по-сложни форми на комуникация, подобно на хората.

В миналото AI оставаше скрит зад слоеве от бек-енд инфраструктура за рационализиране на логистиката или автоматизирано модериране на съдържанието.

Сега приложения като ChatGPT и генераторът на изображения Midjourney поставиха технологията директно в ръцете на потребителите, които използват тези инструменти, за да опитат да автоматизират трудоемки задачи или да ускорят творческите процеси.

Някои са водени от тръпката да правят неща, които преди това не са били възможни; други от екзистенциален тласък да овладеят зараждащата се технология, за да не изостанат, отбелязва WSJ.

Вълната от експерименти накара големите корпорации да забележат, че такива инструменти скоро могат да разтърсят техните индустрии.

Сам Алтман 9 години по-рано: Най-добрите идеи често изглеждат лошиНаправете продукт, който хората да обикнат, казва основателят на OpenAI

От Netflix до производителя на петрол и газ Devon Energy, някои компании започнаха да предприемат колебливи стъпки с генеративния AI

Експертите по изкуствен интелект обаче предупреждават, че подобни инструменти трябва да се използват само за подкрепа на хора, които вече са експерти в своята област. Доказано е, че генеративният изкуствен интелект бълва смущаващо съдържание и дезинформация. Появиха се и опасения относно кражбата на интелектуална собственост и неприкосновеността на личния живот.

"Целта на този инструмент не е да ви информира за неща, които не знаете. Той е полезен да правите това, което правите още по-добре", казва Маргарет Мичъл, главен етичен учен в изследователския стартъп за изкуствен интелект Hugging Face.

Телмо Гомес, съосновател и ИТ директор на LiveSense, базирана в Мелбърн, Австралия, заяви, че ChatGPT му спестява значително време за изследвания. След като компанията му е наета да разработи система, която може да открива вейпинг на обществени места, той прекарва часове в разговори с хора и търсене в Google, за да определи кои сензори работят най-добре.

След това задава въпроса в ChatGPT. В рамките на няколко секунди бота изплюва няколко отговора, включително такива, които точно отразяват решенията, на които се е спрял преди това в изследванията си.

"Това напълно взриви ума ми", казва Гомес, цитиран от WSJ. "Ние сме малка компания. Това ще ни позволи да направим повече с по-малко усилия."

Kindle обяви ChatGPT за автор на поне 200 книги Новината е поредният пример за генерирани от AI текстове, които заливат пазара, казват анализатори

Дизайнери от Wimberly Allison Tong & Goo, глобална архитектурна компания, казват, че генеративният AI ще трансформира професията им. Причината е клиент, който изпратил на екипа и концептуални скици на сграда, която планира, създадени с Midjourney.

Midjourney, който стартира през юли, използва текст за да генерира триизмерни форми и дава на потребителите висока степен на контрол за редактиране на генерираните от него изображения.

Скиците, които клиентът предоставя на дизайнера Ниди Хегт от екипа на Wimberly Allison Tong, обикновено са работа на архитекта, но тя охотно възприемат този подход. Хегт подава изображенията на клиента обратно в Midjourney и моли програмата да създаде няколко нови варианта с различни структури, като същевременно запазва първоначалния дизайн. В крайна сметка клиентите харесват окончателната версия.

Сега Хегд редовно използва Midjourney, но посвещава първия половин ден от всеки проект на това, което тя нарича "етап на грешките". Веднъж тя подала в Midjourney изображение на скала и помолила програмата да "направи скалата златна". Тя генерирала блестящ златен торс на Дуейн "Скалата" Джонсън, разказва тя за WSJ.

5 основни предизвикателства пред навлизането на AI в интернет търсачките Всяка нова ера на технологиите идва с нови проблеми и изкуственият интелект не прави изключение

В централата на Devon Energy в Оклахома ръководството е въодушевено от ChatGPT, след като група техници показват, че могат да използват инструмента, за да тестват компютърния си код, казва Трей Лоу, главен технологичен директор на компанията.

Групата управлява системата за автоматизация на компанията, която контролира оборудването в нефтените находища.

Отделно инженери и учени са започнали да използват инструмента за обобщаване на големи технически документи, каза той. Подобни експериментите убеждават компанията да обърне голямо внимание на това как се развива AI технологията.

Надеждите на Лоу са ChatGPT един ден да може да търси академични бази данни и да обобщи, да речем, сто научни статии за водорода в кратък доклад. "За някои хора само обобщение на това ще бъде от огромна полза – и ще им помогне да вземат решение", казва той.

Лукас Уинтърботъм, софтуерен инженер в базирания в Хонконг стартъп за финансови технологии Reap, започва да използва Copilot, AI асистент за кодиране, изграден върху по-ранна версия на основната технология на ChatGPT. Сега той го използва всеки ден, за да ускори редовните задачи по програмиране, обръщайки се към ChatGPT за помощ при решаването на по-рядко срещани проблеми с кодирането.

ChatGPT също така му помага да си води вътрешни бележки, казва той. "Аз съм технологичен човек. Не обичам много да пиша."

Не всички обаче възприемат технологията

Андрю Хунд, изследовател по роботика, избягва кодирането с генеративни AI инструменти, защото е доказано, че копират парчета от данните с които са обучени. Той се притеснява, че това може да компрометират оригиналността на неговите изследвания. Мнението му за тези ботове се влошава, след като разбира от други потребители, че собственият му код се появява в генерираните от тях данни, разказва той.

Мнозина в сферата на услугите и творчески професии също се опасяват, че след като генеративният AI напредне достатъчно, той ще ги замени по начина, по който роботите са заменили фабричните работни места.

Netflix предизвика реакция в Twitter, след като заяви, че използва генеративен AI, за да създаде фоновите изображения в кратък аниме филм, публикуван в YouTube и направен като част от програма, която експериментира с нови технологии. Критиците заявиха, че този ход заплашва да отнеме възможностите на човешките творци.

От Netflix заявиха, че компанията се ангажира да подкрепя човешкия талант.

Новото поколение изкуствен интелект обаче сериозно се настанява в американската работна среда, предизвиквайки борба за власт между хората и машините.

Хората харесват измамници, звучащи авторитетно. AI чатботовете умеят товаКое е това, което кара човешките същества да се доверяват на машина, за която знаем, че е ненадеждна?

Джонатан Браг, агент по продажбите в HomeServe USA, винаги е гледал на работата си по същия начин, по който един художник гледа на платно. Компания, за която работи, продава водопроводни, отоплителни, охладителни и електрически планове за ремонт на около пет милиона клиенти в Северна Америка. „Аз не просто казвам заучени неща на клиентите. Изслушвам внимателно всички и мога да накарам почти всеки да купи всичко“, разказва той за WSJ.

С разрастването на бизнеса обаче HomeServe наема нов агент, който да помага на Браг и неговите колеги - виртуален AI асистент на име Чарли. Тя отговаря на 11 400 обаждания на ден, насочва ги към съответните отдели, обработва рекламации и насрочва срещи за ремонт. Чарли също така шепне в ушите на агентите дали клиентът отговаря на условията за определени планове и пише на екраните на агентите защо клиентът се обажда.

Това прави Чарли не особено харесвана в кол центъра на компанията. Тя може да контролира, включително да изисква от агентите да казват конкретни думи, когато говорят с клиенти, и да ги наказва, ако не го направят. Понякога насочва обаждащите се към грешен отдел.

„Събираме пари, за да купим слухов апарат на Чарли“, казва колегата на Барт Робърт Колдуел.

Наскоро Чарли направила гаф с клиент, пропускайки да каже на Браг, че водопроводът му се е спукал и че чака спешен ремонт. Когато Браг вдига на прехвърленото от нея обаждане и повтаря безличното изречение, което Чарли му е подала, мъжът избухва в ярост.

В същото време Чарли получава възторжени отзиви за ефективността си от ръководството и е на път да получи повишение. Скоро тя ще започне да оценява представянето на колегите си.

„Аз съм най-добрият агент и тя не може да ми бъде началник“, казва Барт по този повод. В отговор, Джесика Клауд, вицепрезидент по автоматизация и иновации в компанията, коментира: „Казвам на агентите да мислят за Чарли като за личен асистент“.

Медийни групи, сред които BuzzFeed и Arena Group Holdings (издател на Sports Illustrated), които тестват генеративен AI за производство на съдържание, също заявиха, че инструментите са предназначени да подпомагат, а не да изместват техния персонал.

Кой написа това любовно писмо? Свети Валентин в ерата на ChatGPTНово проучване на McAfee предполага, че посланията, подпомогнати от AI, могат бързо да променят природата на ухажването

Дарон Аджемоглу, икономист от Масачузетския технологичен институт, казва, че причината за славата на ChatGPT е това, че звучи по-скоро като човек. „Колкото по-човекоподобен е, толкова повече може да замени някои човешки задачи", коментира той.

Синтия Тинг, архитект в американската фирма NBBJ, казва, че Midjourney се разпространява като горски пожар сред колегите и. Тя работи с хонконгския клон на Американския институт на архитектите, за да изгради мозъчен тръст, който ще помогне на архитектите да се научат да използват генеративни AI и други технологии.

"В бъдеще AI ще бъде третият ни мозък", казва Тинг. "Имаме ляво и дясно полукълбо. Понякога вземаме логични решения, понякога – водени от емоциите си. Сега ще имаме AI мозък, който да ни предоставя информация и анализ на данни. Това ще ни помогне да вземаме по-добри решения."