"IBM съкращава 3 900 работни места и не постига очакваните печалби". "Microsoft уволнява хиляди служители". "Съкращенията на служители в криптоиндустрията продължават". "Уволненията в Amazon почти два пъти повече от предвиденото".

Това са само част от заглавията от технологичната сфера, с които Profit.bg завърши миналата година. Те отразяват ясно едно - след като тази индустрия беше обект на истинска революция по време на пандемията - къде отчасти заради нуждата от дистанционна комуникация, къде защото гъвкавостта е заложена в ДНК-то на сектора, в края на миналата година тя беше върната от Марс на Земята. Ако можем да направим паралел с мечтите на една от нейните емблеми - Илон Мъск.

Според британския телевизионен канал Sky News в Microsoft вече е в ход план за съкращаване на около 5% от работната сила на компанията, или около 11 000 души. В същото време през ноември 2022 г. гигантът в електронната търговия Amazon обяви, че планира да уволни 10 000 свои служители. В крайна сметка уволнениеята достигнаха 18 000 позиции.

Boeing, на свой ред, елиминира повече от 12 000 работни места в САЩ, а съкращенията в технологични гиганти като Meta и Google достигнаха десетки хиляди.

И този списък далече не претендира за пълнота. Напротив - технологичните лидери, които ограничават числеността на работната си ръка в стремежа си да задоволят апетитите на инвеститорите, са стотици. А може би дори и хиляди.

При тази негативна тенденция и задълбочаващата се криза на международната сцена, която води след себе си опасения за световна икономическа рецесия, е логично да се запитаме какво е отражението на тези глобални процеси върху българската ИТ индустрия.

Един от най-бързо развиващите се икономически сегменти у нас през последното десетилетие, тя беше една от първите, които осигури на работещите в нея, предимно млади хора, европейски стандарт на живот.

Част ли е тя от задълбочаващата се криза по отношение на работните места в световния технологичен сектор, или напротив - българските ИТ компании продължават да изпитват недостиг на таланти?

Стратегия или глупост - какво стои зад уволненията в технологичния секторЕдно от обясненията е, че по този начин компаниите намаляват разходите си, но има и друго

Това е и основният въпрос, на който отговаря Наталия Футекова, член на УС на БАИТ с ресор „Образование“ и управляващ партньор на ЕRP.bg, пред Profit.bg.


В края на миналата година и началото на тази технологичният сектор стана свидетел на много уволнения в глобален мащаб. Каква е причината за това?

Причината за промени в дадена организация винаги са строго индивидуални. В момента има криза в глобален мащаб. За кратък период от време имаше, а и в момента продължава да има, много събития, които оказват влияние на всеки аспект от бизнеса и живота.

Всяка една криза води до промяна на парадигмата. Това изисква бързи и резки промени, а какъв ще е резултатът от тях ще видим след време.

Предизвикателствата, пред които сме поставени всички, изискват нови модели на работа, а това обикновено е свързано с въвеждане на нови технологии, промяна в екипите, преструктуриране или намаляване на ресурса, докато се овладее ситуацията.

Как се случи така, че доскоро си говорихме за постоянната липса на кадри, а сега сме свидетели на подобна (обратната) тенденция?

Тенденция в България и света е завишеният интерес към професиите в сферата на информационните технологии. Разбира се, влияние оказа и пандемията, която от една страна предизвика ускорение на процесите по дигитализация, от друга страна тогава се видя, че по-устойчивите и сигурни професии са в сферата на информационните технологии, защото този тип специалисти се приспособиха бързо към променените условия и запазиха работните си места. Това доведе до пренасищане по отношение на младши специалисти и беше очаквано, че може да има подобна ситуация на пазара на труда.

HR и продажби са най-засегнатите звена от уволненията в ИТ сектора В рамките на 2022 г. само в САЩ 140 000 технологични работници са загубили работата си

Как стоят нещата в България? Нашият технологичен сектор има значително по-различен профил. Защити ли го това?

Трудно е да се направи сравнение на ситуацията в България и по света заради разликата в мащаба. Тук секторът ни е много млад и тепърва е в процес на разрастване. Със сигурност обаче това оказа положително влияние и превърна кризата във възможност за развитие.

Какви са очакванията по отношение на наемането на нови служители в технологичния сектор у нас за 2023 г.?

Тендецията за търсене на квалифицирани кадри в сектора ще се запази. Развитието на ситуациите в глобален мащаб и всички процеси, през които преминаваме доведоха до необходимостта от ускоряване на дигитализацията, което изисква значителен ресурс от професионалисти, които да осъществят тази стъпка.

Остава ли липсата на кадри проблем за българските компании в сектора?

С колеги от бранша често коментираме тази тема през последните години. Професиите в областта на информационните технологии, и по специално програмирането, станаха много популярни. В основата на този интерес, особено сред младите хора, често е по-високото заплащане, което получават програмистите.

Това само по себе си обаче е грешна мотивация. За да бъде един човек добър програмист, е необходимо да положи много усилия, самата работа има определено ниво на натоварване, а и определени личности характеристики, които отличават добрите специалисти.

Точно тук е моментът, в който представите и практиката се различават осезаемо. Има много обучени младши специалисти, които нямат качествата и търпението да се развиват на високо ниво, а браншът има нужда от точно това високо ниво на експертност. В същото време секторът на информационните технологии предлага много възможности за развитие, различни от програмирането – бизнес консултанти, специалисти по поддръжка, анализатори, търговци, маркетолози и много други. На фона на интереса към програмирането, този тип професии остават на заден план и отново има дефицит.


От традиционалисти до идеалисти – кой какво търси на пазара на труда?McKinsey обособяват пет различни групи служители, като всяка от тях има своите изисквания към работодателите

Доскоро заплатите в индустрията у нас растяха постоянно. Запазва ли се тази тенденция с оглед на икономическите предизвикателства?

Увеличаването на заплащането в сектора, особено за висококвалифицирани специалисти, се запазва, предвид завишените нива на натовареност и необходимостта от експертност. Пандемията даде възможност на българските компании в сферата на информационните технологии да започнат да работят повече и на глобално ниво, което е допълнително условие за ръст в доходите и потенциала за развитие.

Какви са очакванията ви за развитието на ситуацията с работната ръка в технологичния сектор - както в глобален, така и в национален мащаб?

Ние живеем в един технологичен свят, който ще продължава да се развива все по-бързо. Това налага обучение и развитие на голям обем специалисти, както в глобален, така и в национален мащаб. Моето мнение е, че държавата, образователните институции и бизнеса трябва да работят заедно за изграждане на устойчива стратегия, която да популяризира, да изгражда правилни представи и да дава ясни послания за типа специалисти, които са необходими сега и в бъдеще.


Иван Гайдаров