В последно време уволненията в редиците на най-големите технологични гиганти от спорадична новина се превърнаха в устойчива тенденция. Последното потвърждение идва от един от символите на технологичната индустрия - Microsoft.

Reuters съобщава, че компанията планира да съкрати хиляди работни места, като се очаква съкращенията да обхванат множество отдели - от човешки ресурси до инженерни дейности.

В същото време британският телевизионен канал Sky News вкарва малко повече конретика, посочвайки, че Microsoft планира да съкрати около 5% от работната си сила, или около 11 000 души.

Bloomberg News, на свой ред, посочва, че технологичният гигант планира да съкрати работни места в редица инженерни отдели, а Insider добавя, че може да намали отдела си за набиране на персонал с до 1/3.

Съкращенията ще бъдат значително по-големи в сравнение с други подобни кампании през изминалата година, категорични са от Bloomberg, а от Microsoft все още отказват официален коментар.

Към 30 юни компанията е имала 221 000 служители на пълно работно време, от които 122 000 в САЩ и 99 000 по света, посочва Reuters. Тя е под натиск да поддържа темповете на растеж на своето облачно звено Azure, след като няколко тримесечия на спад на пазара на персонални компютри навредиха на продажбите на Windows-устройства.

По този начин Microsoft тръгна по пътя, проправен от други технологични гиганти като Amazon и Meta, които също обявиха съкращения в отговор на забавянето на търсенето и влошаването на глобалните икономически перспективи. Този ход също така може да означава, че този процес ще продължи.

"От гледна точка на цялостната картина, поредният предстоящ кръг от съкращения в Microsoft предполага, че средата не само не се подобрява, но и вероятно продължава да се влошава", коментира анализаторът на Morningstar Дан Романов пред Reuters.