Медийната група Axel Springer ще направи сериозни съкращения на персонал в много от изданията си, включително и в популярните "Билд" и "Велт", предаде DPA, цитирана от БТА.

В писмо до служителите главният изпълнителен директор Матиас Допфнер е съобщил, че ще има значителни съкращения на персонал в секторите на производството, предпечата, коректорите и администрацията. Според видяното от DPA съобщение ще се прибягва "едновременно до закриване и откриване на работни места". "Ще опитаме да избегнем принудителните съкращения", посочи той.

В писмото не се посочват конкретни числа, но се казва, че през следващите три години резултатите на групата в Германия трябва да се подобрят с около 100 милиона евро. Това трябва да стане посредством "увеличаване на оборота, но и чрез намаляване на разходите".

Допфнер изтъкна освен това, че "Билд" и "Велт" трябва да развият техните "добре заплатени и устойчиви дигитални абонаменти".

За очакваните съкращения в медийната група се знаеше отдавна, като още миналата есен започна преглед на структурата на изданията. Преди време в интервю за DPA Допфнер заяви, че предстоят съкращения в "Билд" и "Велт".

В момента за Axel Springer в световен мащаб работят 18 000 души, сред които 3400 журналисти, като повечето от тях са базирани в САЩ.