Миналата пролет украинската армия изпитваше отчаяно недостиг на гориво и боеприпаси от съветски калибър, необходими за битката с руснаците. Спасението дойде от неочаквана страна: България.

Така започва публикация на Politico, в която се цитира разследване на германския всекидневник WELT (дъщерно издание на Politico в Axel Springer Group).

Според него, докато София се стараеше по време на инвазията да изтъква, че не въоръжава Украйна, заради коалиционното напрежение, България всъщност задкулисно е използвала посредници, за да осигури на Киев жизненоважни доставки на оръжия, боеприпаси и дизелово гориво в критичен момент от сраженията миналата година.

Според публикацията екипът на Петков е използвал "компании посредници в България и чужбина, за да се отворят маршрути за снабдяване по въздух и суша през Румъния, Унгария и Полша".

WELT цитира Петков, според когото „около една трета от мунициите, от които се нуждаеше украинската армия в началото на войната, идват от България".

Също толкова чувствително е, че дизелът, който България доставя на Украйна, е преработен от руски суров петрол в черноморска рафинерия, която по това време принадлежи на руската компания Лукойл, коментира Politico информацията на WELT. „България стана един от най-големите износители на дизел за Украйна и на моменти покриваше 40% от нуждите на Украйна“, казва бившият финансов министър Василев пред WELT.

Василев разказва и за среща на Световната банка през пролетта, на която разбрал за проблема от представител на Украйна. В резултат насърчил "Лукойл" да изнася излишното гориво, а реакцията била положителна: служителите осъждали войната. Според него България се нуждае от половината от произвежданото гориво, затова останалото отивало до Украйна - през чужди посредници. Понякога горивото се натоварвало и на влакове.

В разследващия материал правителството на Украйна потвърждава тази версия на събитията. "Знаехме, че българските складове имат големи количества муниции, необходими, така че президентът Зеленски ме изпрати, за да получа нужния материал", казва Кулеба за посещението си през пролетта, цитиран от изданието.


Кирил Петков проведе среща с министъра на външните работи на УкрайнаВъв фокуса на разговора бяха руската агресия и изключително тежката ситуация за цивилното население в Украйна

Въпросът с мунициите беше на живот и смърт, иначе руснаците щяха да завземат още гладове и села, да убиват, измъчват и изнасилват още украинци, казва още Кулеба. По думите му Петков му отговорил, че е изправен пред сложна вътрешнополитическата ситуация, но ще направи всичко по силите си.

"Кирил Петков показа почтеност и винаги ще съм му благодарен, че използва всичките си политически умения, за да намери решение", казва Кулеба. По думите му Петков решил да бъде на правилната страна на историята, помагайки на Украйна да се защити от много по-силен враг.

В публикацията на WELT, цитирана от Politico, се твърди, че Петков e заявил на Европейския съвет в Брюксел, че на Зеленски може да му остават под 48 часа живот и че са нужни незабавни тежки решения за санкции, като комисията подкрепила това.

Междувременно Василев говорил на среща на финансовите министри за направеното от руснаците в България във Втората световна война, за убийствата на "хиляди несъгласни, професори и свещеници", и поискал незабавни мерки. Участници в срещата потвърждават, че министърът въздействал на делегатите. Цялото цитирано от Politico разследване е тук.