Швейцарската медийна група Ringier ще придобие дяловете на Axel Springer в смесените им дружества в Унгария, Сърбия, Словакия, Естония, Латвия и Литва.

Axel Springer ще се фокусира върху основните си стратегически пазари. Смесеното дружество между Ringier и Axel Springer в Полша ще запази настоящата си акционерна структура и се очаква да продължи да отчита растеж.

Ringier AG продължава да разширява дейността си в Източна Европа и подсилва международния си портфейл от дигитални пазари и медии. В тази връзка Ringier придобива всичките акции на Axel Springer в Унгария, Сърбия, Словакия и балтийските републики Естония, Литва и Латвия. В Словакия основателят на компанията ще остане миноритарен акционер. В другите държави Ringier Group ще притежава 100% от акциите.

Като част от стратегията си за растеж Axel Springer ще се фокусира върху дигиталния бизнес в основни стратегически пазари. Инвестиционният фокус на компанията в сегмента Новинарски медии в върху Германия и Полша. По тази причина в успешното смесено дружество между Ringier и Axel Springer в Полша няма да има промени.

От създаването на Ringier Axel Springer Media AG през юли 2010 г. смесеното дружество между Ringier AG и Axel Springer SE се превърна в една от най-големите и най-модерни медийни компании в Централна и Източна Европа с около 3 100 служители. В портфейла на компанията са включени над 200 дигитални и печатни продукта. През първата половина на 2021 г. дигиталните дейности допринасят с приблизително 85% от оперативната печалба.

Ringier с най-голямата си инвестиция-мажоритарен дял в Sportal Media GroupБазираната в Швейцария медийна група Ringier AG сключи договор за придобиването на мажоритарен дял в Sportal Media Group, която притежава водещи дигитални медии в България и Digital Ventures, технологичната компания, стояща зад създаването на водещата платформа за управление на спортно съдържание - Sportal365

С придобиването на акциите на Axel Springer в Унгария, Сърбия, Словакия, Естония, Латвия и Литва Ringier продължава да се разраства в международен план и да развива инвестиционната си стратегия в сферата на дигиталните пазари и медийните брандове. Благодарение на тези значителни инвестиции, Ringier подсилва настоящата си дейност в Румъния и България.

Придобиването на акциите трябва да бъде финализирано в през 2021 г. Сделката подлежи на одобрение от страната на местните антимонополни органи. Двете страни са се договорили за конфиденциалност относно продажната цена и оценката на частите от компаниите, които биват придобивани.