IBM е поредният технологичен гигант, който планира съкращения. Компанията обяви, че ще освободи 3 900 служители, като добавка към новината, че не постига годишната си цел за приходите. Това охлади радостта от надминаването на очакванията за приходите през четвъртото тримесечие, информира Reuters.

Главният финансов директор Джеймс Кавано коментира пред информационната агенция, че компанията все още е "ангажирана с наемането на персонал за изследователска и развойна дейност, насочена към клиентите".

Уволненията, свързани с отделянето на бизнеса на Kyndryl и част от звеното за изкуствен интелект Watson Health, ще доведат до разходи в размер на 300 млн. долара в периода януари-март, заявяват от IBM.

Тази новина доведе до спад на акциите на компанията с 2%, а анализаторите са категорични, че в основата на този спад стоят новините за съкращения на работни места.

"Изглежда, че пазарът е разочарован от размера на обявените от IBM съкращения на работни места, тъй като те възлизат само на 1,5% от работната ѝ сила", казва Джеси Коен, старши анализатор в Investing.com, цитиран от Reuters. "Инвеститорите се надяваха на по-сериозни мерки за намаляване на разходите."

От големите технологични гиганти до най-сериозно представените на Уолстрийт организации, американските компании сериозно съкращават персонал и намаляват разходите си, за да отговорят на предизвикателствата на глобалния икономически ред.


Американските акции се повишиха, водени от данните за ръста на БВПАкциите на Tesla скочиха с 11%

Паричните потоци на IBM за 2022 г. възлизат на 9,3 млрд. долара, докато очакванията на анализаторите бяха за 10 млрд., посочват от Reuters. Компанията също така прогнозира годишен ръст на приходите, по-нисък от 12%, които отчете миналата година.


Причините за този спад, отчитат от IBM, се дължи на преориентацията на клиентите от дигитализация на бизнеса, характерна за пандемичните години, към по-ограничени разходи, на фона на нарастващите опасения от рецесия.

Още през октомври IBM сигнализира за забавяне на новите поръчки в Западна Европа, а анализаторската компания Accenture Plc посочи слабости в консултантския бизнес на компанията. Като цяло ръстът на софтуерния и консултантския бизнес на IBM се забавя през четвъртото тримесечие, но разходите за облачни услуги са светъл лъч. През 2022 г. компанията е удвоила броя на сделките за предоставяне на услуги на партньори като AWS и Azure.

Приходите на компанията от хибриден облак нарастват с 2% през тримесечието, приключило на 31 декември, а общите приходи за периода възлизат на 16,69 млрд. долара, надхвърляйки прогнозите на анализаторите за 16,40 млрд.

За 2022 г. IBM регистрира ръст на постъпленията от 5,5% - най-високоя от десетилетие насам.